Stari grad


Stari kameni grad Novi odaje postojanost i povezanost života ljudi. Njegovim uskim uličicama diše povijest. Krenite putovanje kroz povijest prolazeći kroz Mala vrata, jedan od ulaza u Stari grad. Naići ćete na mrežu krivudavih kućica i uličica. Čvrste kamene kućice i uske uličice dovesti će vas do župne crkve Sv. Filipa i Jakova, bivše stolne crkve Modruške ili Krbavske biskupije (1493.-1969.), bogate unutrašnjosti te do visokog bijelog prepoznatljivog zvonika. Poznata je to vizura grada sa brojnih razglednica.
 
Na trgu nasuprot crkve nalazi se zgrada biskupske rezidencije.Izgrađena je sredinom 15. stoljeća, a obnovio ju je u 18. stoljeću biskup Ivan Krstitelj Ježić. Nekada je Biskupija bila rezidencija svih modruških ili krbavskih biskupa. Barokno pročelje Biskupije raščlanjeno je vodoravnim i okomitim poljima s ornamentima plitkih palmeta. Na rezidenciji se nalazi sunčani sat. Prije nego nastavite put zastanite na trenutak i uživajte u prekrasnom vidiku na Marinu Novi i razvedenu morsku obalu.
 
Gubeći se uskim kamenim uličicama naići ćete i na Uglić, najužu ulicu u Novom Vinodolskom. Dugačka je svega 30 metara i široka 90 centimetara. Sigurni smo da ćete uživati i u šarenilu jedinstvenih vrata kojima stara gradska jezgra obiluje.
 
Tu je i crkva sv. Trojice s vrijednom sakralnom zbirkom, Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac u kojem je donesen jedan od najvažnijih kulturnih spomenika naših naroda i ujedno jedan od važnih evropskih srednjovjekovnih dokumenata Vinodolski zakon, puno manjih kapelica te druge značajne povijesne građevine.
 
Uputite se u šetnju dugim slikovitim uličicama Starog grada te istražite bogatu povijest ovog kraja.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se