Stari grad


Stari kameni grad Novi odaje postojanost i povezanost života ljudi. Njegovim uskim uličicama diše povijest. Krenite putovanje kroz povijest prolazeći kroz Mala vrata, jedan od ulaza u Stari grad. Naići ćete na mrežu krivudavih kućica i uličica. Čvrste kamene kućice i uske uličice dovesti će vas do župne crkve Sv. Filipa i Jakova, bivše stolne crkve Modruške ili Krbavske biskupije (1493.-1969.), bogate unutrašnjosti te do visokog bijelog prepoznatljivog zvonika. Poznata je to vizura grada sa brojnih razglednica.
 
Na trgu nasuprot crkve nalazi se zgrada biskupske rezidencije.Izgrađena je sredinom 15. stoljeća, a obnovio ju je u 18. stoljeću biskup Ivan Krstitelj Ježić. Nekada je Biskupija bila rezidencija svih modruških ili krbavskih biskupa. Barokno pročelje Biskupije raščlanjeno je vodoravnim i okomitim poljima s ornamentima plitkih palmeta. Na rezidenciji se nalazi sunčani sat. Prije nego nastavite put zastanite na trenutak i uživajte u prekrasnom vidiku na Marinu Novi i razvedenu morsku obalu.
 
Gubeći se uskim kamenim uličicama naići ćete i na Uglić, najužu ulicu u Novom Vinodolskom. Dugačka je svega 30 metara i široka 90 centimetara. Sigurni smo da ćete uživati i u šarenilu jedinstvenih vrata kojima stara gradska jezgra obiluje.
 
Tu je i crkva sv. Trojice s vrijednom sakralnom zbirkom, Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac u kojem je donesen jedan od najvažnijih kulturnih spomenika naših naroda i ujedno jedan od važnih evropskih srednjovjekovnih dokumenata Vinodolski zakon, puno manjih kapelica te druge značajne povijesne građevine.
 
Uputite se u šetnju dugim slikovitim uličicama Starog grada te istražite bogatu povijest ovog kraja.

Tato webová stránka používá sušenky pro lepší uživatelský zážitek a funkčnost. Více informací