Proslava svetog Filipa i Jakova


Novi Vinodolski će i ove godine obilježiti dan svojih nebeskih zaštitnika, sv. Filipa i Jakova po kojima se zove i župna crkva. Središnja proslava biti će na sam dan zaštitnika, u ponedjeljak 1. svibnja, no program će započeti već u subotu.
 
Sve zaljubljenike u prirodi i aktivnosti na otvorenom, u subotu od 11:00 sati očekuje vođena edukativna šetnja/vožnja s naglaskom na upoznavanje ljekovitog bilja našeg kraja. Mjesto okupljanja je novo parkiralište u luci u Novom Vinodolskom, gdje će se gospođa Vasiljevka, koja je vođa puta, predstaviti i otkuda će se svi polaznici u automobilima zaputiti prema zaleđu. Ideja je da se na putu stane na nekoliko mjesta ovisno o bilju koje tamo raste, da se može nabrati bilje, nešto kazati o njemu, svojstva, mogućnosti korištenja i slično tako da se posjetitelje educira o snazi prirode odnosno svega onoga što samoniklo raste, a ima blagotvoran učinak, za zdravlje. Preporuča se uzimanje tekućine, jer će aktivnost trajati otprilike dva sata, a potrebno je sa sobom uzeti i platnene ili papirnate vrećice, škare i obuću koja je primjerena i kamenjaru. U slučaju lošeg vremena, aktivnost se otkazuje.
 
Za sve željne istraživanja i bicikliranja ili šetnje u vlastitom aranžmanu, u zaleđu se nalaze prekrasne biciklističke i planinarske staze, nebeski labirinti i Staklena kapelica te vidikovci Oči Vinodola s kojih je zaista prekrasno pogledati na naš kraj. Sve detalje možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski u rubrici Aktivni odmor.
 
U nedjelju, 30. travnja bit će otvoren i sajam cvijeća koji će u Novome na Frankopanskom trgu biti u nedjelju i ponedjeljak od 9:00 sati i uz kojeg će Novi zamirisati i zašareniti veliki broj raznolikog cvijeća. U nedjelju će osim sajma cvijeća, najmlađe zabavljati animacijski tim Šarenog svijeta uz predstavu i zanimljive igre od 10:00 sati.
 
Ponedjeljak je rezerviran za centralnu proslavu uz cvijeće, fritaju od 1000 jaja i šparoga koja će se od 11:00 sati služiti u samom centru grada te uz već tradicionalne Raspjevane balkone. Balkone Srićine kuće, bistroa Fran i Gost&one ukrasit će prekrasni glasovi i note Jose Butorca, Suzane Matušan Avgustini i Tee Bašić uz klavirsku pratnju Matea i Mladena Žmaka od 10:00 sati. Služit će se Svete misa u 10:00 sati u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. 
 
Vikend nakon, točnije 6. svibnja održat će se XV. Susret KUD-ova „More i ravnica" od 18:00 sati u centru grada. Susret započinje svečanim mimohodom sudionika dijelom Korza hrvatskih branitelja te zatim nastupima na Frankopanskom trgu, a nastupaju: HKUD "Tamburica" Koraće, BIH; KUD "Zvir" Jelenje; KUD "Belec" Belec; KUD "Radinje" Siče; KUD "Ilija Dorčić" te OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski.
 
Vjerujemo da je Novi Vinodolski idealno odredište za produženi vikend koji je pred nama!

Questo sito web utilizza i cookie per migliorare l'esperienza dell'utente e la funzionalità. Per saperne di più