Novljanski mesopust


Miris kuša, ružmarina i pelina, miris kamena i mora ovdje se isprepleće s mirisom povijesti i legendi. Zaplovite kroz vrijeme i upoznajte stoljetnu tradiciju Novog Vinodolskog!
 
»Po običaju i navadi staroj« uz »bubanj i mužiku« ispočetka nečujno zatim sve glasnije i veselije Novljanski mesopust uvlači se u svaki kutak Novog Vinodolskog i njegove okolice.
 
Mesopusni običaji započinju u četvrtak tri tjedna prije Pepelnice ili Čiste srijede, po katoličkom kalendaru. Od prvoga četvrtka do Pepelnice nižu se brojni događaji koje prati i cijeli niz običaja, plesova i posebno pripremljenih jela i pića.
 
Tri mesopusna četvrtka, MESOPUSTARI- grupa mladića predvođena auditorom, napovidaju ženidbu starih udovaca i udovica. Nedjelja iza prvoga četvrtka je "Ženidba mlade Mesopustove”, koju najavljuju stari svati, a svi sudionici su muškarci odjeveni u mušku i žensku narodnu nošnju. Vjenčanje se obavlja u jednoj od novljanskih gostionica. Vrhunac običaja započinje u noći mesopusne subote (iza trećega četvrtka), kada se izrađuje i krsti MESOPUST - lutka od slame koja predstavlja muškarca u lijepoj odjeći, lijepoga lica, s polucilindrom na glavi. Sjedi na stolcu, a iznosi se i stavlja na kuke, "na travicu” na zidu kaštela, iznad trga na kojem se igra kolo. On će biti u zatvoru, "v reštu”, i na kraju će biti osuđen. 
 
Novljansko narodno kolo
 
Mnogima najdojmljiviji dio mesopusnog narodnog običaja je Novljansko narodno kolo. Kolo se igra u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Mnogobrojne živopisne ženske i muške narodne nošnje oblikuju narodno kolo predvođeno sopnjom sopila i pivačima. Pivači započinju pjevati junačke narodne pjesme i pozivati u kolo koje se formira oko njih. Igrajući se, izmjenjuju tri koraka: senjski, arbanaški i poskočica. Igra se do večernjih sati pa se u kolu i oko njega nađe cijeli grad.
 
Mesopusni običaji traju sve do pepelnice, odnosno pusta,, kada se prekida kolo i provodi parnica uz čitanje Žitka i paljenje lutke - Mesopusta te završavaju pokladne svečanosti do idućih poklada. Mesopust - lutka osuđen je za sve što ne valja u Novom i oko njega.
 
Igranje kola, pjesma predvođena parovima pivača i ljepota nošnje zasigurno je jedan od najdojmljivijih tradicijskih prizora običajne kulturne baštine koju trebate doživjeti.
 
Posjetite nas u ovo najveselije doba godine!
 
Istražite više..

Questa pagina utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fai clic su "Sono d'accordo". Le impostazioni dei cookie possono essere configurate nel tuo web browser. Ulteriori informazioni potete trovare qui. Sono d'accordo