UŽIVANJE U DOBRIM ZALOGAJIMA I PJENUŠAVOJ KAPLJICI PRVOG KVARNERSKOG PJENUŠAVOG DORUČKA


Niti uporna bura nije uspjela omesti prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu koji se u subotu, 24. lipnja održao u vinogradima vinarije Pavlomir. Ovaj pravi hedonistički događaj pružio je brojnim posjetiteljima potpunu ugodu i užitak.
 
U romantičnom ladanjskom okruženju posjetitelji su mogli uživati u razigranim mjehurićima pjenušaca koje su predstavili krčki vinari udruge Kvarner Wines, domaćin Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan Rubeša iz OPG-a Plovanić. Od krčkih vinara pjenušce su predstavile vinarije Nada, Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i dvije poljoprivredne zadruge  - PZ Vrbnik i Gospoja. Jedno od iznenađenja Pjenušavog doručka bio je i gost iz Slovenije, tj. vinarija Albiana iz Dolenjske, koja je na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani pobijedila u kategoriji bijelih pjenušavih vina sa svojom Peninom Brut kojeg smo u subotu imali i priliku kušati.
 
Budući da je riječ o doručku nije nedostajalo ni primamljivih zalogaja koji su u potpunosti nadopunjavali pjenušce. Posjetitelji su mogli nagraditi svoja nepca lokalnim, autohtonim namirnicama kao što su zagrizi sirane Runolist iz Krasna, naresci Buretić Breg, bakarski baškoti, bribirski prisnac OPG-a Kršul, domaće trešnje iz Ledenica, kao i slastice Vilma iz Raba te med i medenjaci OPG-a Komadina.
 
Kako bi doživljaj bio potpun za dobru i opuštenu atmosferu pobrinuo se Zvonimir Radišić Trio te su se najljepše melodije jazza širile vinogradom.
 
Program Pjenušavog doručka u svojem drugom dijelu imao je i edukativnu notu. Posebne praline slastičarnice Toš sljubljivale su se sa odgovarajućom sortom pjenušca. Bilo je zanimljivo osjetiti kako praline s punjenjem od pistacija, lješnjaka ili voćnim punjenjem reagiraju u dodiru s pjenušavim mjehurićima te poprimaju jednu sasvim drugačiju slatku notu.
 
Uslijedio je i „En Primeur Kvarner", predstavljanje novih vina, a najbolji znak da je prvi Pjenušavi doručak prošao u najboljem raspoloženju i oduševio sve prisutne je i neplanirani nastavak doručka u kušaoni vinarije Pavlomir.
 
Pjenušavi doručak je podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, a organiziran je u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera i udruženjem Vina Kvarnera.
 
"Uz 145 godina turizma, Novi Vinodolski slavi i 25 godina vinarstva u vinariji Pavlomir. Navedene obljetnice govore i o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja je upravo ovaj Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu. Mislim da događanja ovog tipa kojima se aktiviraju sva naša osjetila najbolje promoviraju raznolikost našeg kraja” kazala je Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski.
 
Manifestaciji je nazočila i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je istaknula da Kvarner već godinama radi na enogastronomiji. „Zasigurno znate da 2026. godine Kvarner postaje europska regija gastronomije. I ovaj događaj, odnosno pjenušavi doručak čini veliki značaj u čitavom tom projektu, što nas izrazito veseli" istaknula je direktorica TZ Kvarnera.
 
„Ideja o organizaciji Pjenušavog doručka nastala je u doba koronavirusa, kad su se Hrvati i Slovenci udružili u nastojanju da smišljeno i strateški promoviraju svoje pjenušave destinacije. Od tada smo pjenušave doručke u vinogradima organizirali u Zagorju, Pleševici, Srijemu, Erdutu, Međimurju i sada smo ovdje na predivnom Kvarneru", rekla je Marija Vukelić, autorica projekta Pjenušavi doručak.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više