UŽIVANJE U DOBRIM ZALOGAJIMA I PJENUŠAVOJ KAPLJICI PRVOG KVARNERSKOG PJENUŠAVOG DORUČKA
Niti uporna bura
nije uspjela omesti prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu koji se u
subotu, 24. lipnja održao u vinogradima vinarije Pavlomir. Ovaj pravi
hedonistički događaj pružio je brojnim posjetiteljima potpunu ugodu i užitak.
U romantičnom
ladanjskom okruženju posjetitelji su mogli uživati u razigranim mjehurićima
pjenušaca koje su predstavili krčki vinari udruge Kvarner Wines, domaćin
Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir, Franko Ružić iz OPG-a Ružić i Dejan
Rubeša iz OPG-a Plovanić. Od krčkih vinara pjenušce su predstavile vinarije
Nada, Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i dvije poljoprivredne zadruge - PZ Vrbnik i Gospoja. Jedno od iznenađenja
Pjenušavog doručka bio je i gost iz Slovenije, tj. vinarija Albiana iz
Dolenjske, koja je na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani pobijedila u
kategoriji bijelih pjenušavih vina sa svojom Peninom Brut kojeg smo u subotu
imali i priliku kušati.
Budući da je riječ
o doručku nije nedostajalo ni primamljivih zalogaja koji su u potpunosti
nadopunjavali pjenušce. Posjetitelji su mogli nagraditi svoja nepca lokalnim,
autohtonim namirnicama kao što su zagrizi sirane Runolist iz Krasna, naresci
Buretić Breg, bakarski baškoti, bribirski prisnac OPG-a Kršul, domaće trešnje
iz Ledenica, kao i slastice Vilma iz Raba te med i medenjaci OPG-a Komadina.
Kako bi doživljaj
bio potpun za dobru i opuštenu atmosferu pobrinuo se Zvonimir Radišić Trio te
su se najljepše melodije jazza širile vinogradom.
Program Pjenušavog
doručka u svojem drugom dijelu imao je i edukativnu notu. Posebne praline
slastičarnice Toš sljubljivale su se sa odgovarajućom sortom pjenušca. Bilo je
zanimljivo osjetiti kako praline s punjenjem od pistacija, lješnjaka ili voćnim
punjenjem reagiraju u dodiru s pjenušavim mjehurićima te poprimaju jednu sasvim
drugačiju slatku notu.
Uslijedio je i „En
Primeur Kvarner", predstavljanje novih vina, a najbolji znak da je prvi
Pjenušavi doručak prošao u najboljem raspoloženju i oduševio sve prisutne je i
neplanirani nastavak doručka u kušaoni vinarije Pavlomir.
Pjenušavi doručak
je podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, a organiziran je u suradnji s TZ
Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera i udruženjem Vina Kvarnera.
"Uz 145 godina
turizma, Novi Vinodolski slavi i 25 godina vinarstva u vinariji Pavlomir.
Navedene obljetnice govore i o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog
grada, a jedan od slavljeničkih događaja je upravo ovaj Kvarnerski pjenušavi
doručak u vinogradu. Mislim da događanja ovog tipa kojima se aktiviraju sva
naša osjetila najbolje promoviraju raznolikost našeg kraja” kazala je Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski.
Manifestaciji je nazočila i direktorica Turističke
zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je istaknula da Kvarner već
godinama radi na enogastronomiji. „Zasigurno znate da 2026. godine Kvarner
postaje europska regija gastronomije. I ovaj događaj, odnosno pjenušavi doručak
čini veliki značaj u čitavom tom projektu, što nas izrazito veseli" istaknula
je direktorica TZ Kvarnera.
„Ideja o organizaciji Pjenušavog doručka nastala je u doba
koronavirusa, kad su se Hrvati i Slovenci udružili u nastojanju da smišljeno i
strateški promoviraju svoje pjenušave destinacije. Od tada smo pjenušave
doručke u vinogradima organizirali u Zagorju, Pleševici, Srijemu, Erdutu,
Međimurju i sada smo ovdje na predivnom Kvarneru", rekla je Marija Vukelić,
autorica projekta Pjenušavi doručak.