Proslava svetog Filipa i Jakova


Novi Vinodolski će i ove godine obilježiti dan svojih nebeskih zaštitnika, sv. Filipa i Jakova po kojima se zove i župna crkva. Središnja proslava biti će na sam dan zaštitnika, u ponedjeljak 1. svibnja, no program će započeti već u subotu.
 
Sve zaljubljenike u prirodi i aktivnosti na otvorenom, u subotu od 11:00 sati očekuje vođena edukativna šetnja/vožnja s naglaskom na upoznavanje ljekovitog bilja našeg kraja. Mjesto okupljanja je novo parkiralište u luci u Novom Vinodolskom, gdje će se gospođa Vasiljevka, koja je vođa puta, predstaviti i otkuda će se svi polaznici u automobilima zaputiti prema zaleđu. Ideja je da se na putu stane na nekoliko mjesta ovisno o bilju koje tamo raste, da se može nabrati bilje, nešto kazati o njemu, svojstva, mogućnosti korištenja i slično tako da se posjetitelje educira o snazi prirode odnosno svega onoga što samoniklo raste, a ima blagotvoran učinak, za zdravlje. Preporuča se uzimanje tekućine, jer će aktivnost trajati otprilike dva sata, a potrebno je sa sobom uzeti i platnene ili papirnate vrećice, škare i obuću koja je primjerena i kamenjaru. U slučaju lošeg vremena, aktivnost se otkazuje.
 
Za sve željne istraživanja i bicikliranja ili šetnje u vlastitom aranžmanu, u zaleđu se nalaze prekrasne biciklističke i planinarske staze, nebeski labirinti i Staklena kapelica te vidikovci Oči Vinodola s kojih je zaista prekrasno pogledati na naš kraj. Sve detalje možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski u rubrici Aktivni odmor.
 
U nedjelju, 30. travnja bit će otvoren i sajam cvijeća koji će u Novome na Frankopanskom trgu biti u nedjelju i ponedjeljak od 9:00 sati i uz kojeg će Novi zamirisati i zašareniti veliki broj raznolikog cvijeća. U nedjelju će osim sajma cvijeća, najmlađe zabavljati animacijski tim Šarenog svijeta uz predstavu i zanimljive igre od 10:00 sati.
 
Ponedjeljak je rezerviran za centralnu proslavu uz cvijeće, fritaju od 1000 jaja i šparoga koja će se od 11:00 sati služiti u samom centru grada te uz već tradicionalne Raspjevane balkone. Balkone Srićine kuće, bistroa Fran i Gost&one ukrasit će prekrasni glasovi i note Jose Butorca, Suzane Matušan Avgustini i Tee Bašić uz klavirsku pratnju Matea i Mladena Žmaka od 10:00 sati. Služit će se Svete misa u 10:00 sati u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. 
 
Vikend nakon, točnije 6. svibnja održat će se XV. Susret KUD-ova „More i ravnica" od 18:00 sati u centru grada. Susret započinje svečanim mimohodom sudionika dijelom Korza hrvatskih branitelja te zatim nastupima na Frankopanskom trgu, a nastupaju: HKUD "Tamburica" Koraće, BIH; KUD "Zvir" Jelenje; KUD "Belec" Belec; KUD "Radinje" Siče; KUD "Ilija Dorčić" te OŠ Ivana Mažuranića Novi Vinodolski.
 
Vjerujemo da je Novi Vinodolski idealno odredište za produženi vikend koji je pred nama!

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više