PJENUŠAVI DORUČAK U VINOGRADU U VINARIJI PAVLOMIR DOGAĐAJ JE O KOJEM SE PRIČA
Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u
Zagrebu, održanoj u restoranu Maksimir 23. svibnja, proglašeni su rezultati
ocjenjivanja mreže Salon od Sparkling Wines i najavljen je prvi kvarnerski
Pjenušavi doručak u vinogradu, koji će se održati u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.
Na konferenciji su sudjelovali Marija Vukelić, direktorica zagrebačkog Salona,
Miroslav Palinkaš, predstavnik vinarije Pavlomir te Tena Peričić, direktorica
Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.
Ocjenjivanje
mreže Salon of Sparkling Wines
Kao i dosadašnjih
godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of
Sparkling Wines, u Ljubljani, 20. svibnja u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu
komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata
londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr. Ana-Marija
Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74
uzorka. Prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu
odnijela je Hrvatska, a ono što je najbitnije za spomenuti je da je pjenušac
vinarije Pavlomir, 1288, odnio treće mjesto u ukupnom poretku i time ostao u
top tri pjenušca i ove godine. Najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz
Zagorja koji je s 91,2 boda odnio titulu najviše ocjene u povijesti ovoga
ocjenjivanja, a drugi po redu je bio bijeli pjenušac Jazz slavonske vinarije Josipović. Isto
tako, u kategoriji bijelih pjenušavih vina, klasičnom metodom, pjenušac 1288
odnio je visoko drugo mjesto!
»Ponosan sam i
sretan što je naš pjenušac 1288 i ove godine u top tri na ovako velikom i
važnom natjecanju. Nama vinarima, natjecanja su jako dobar pokazatelj idemo li
u dobrom smjeru, na čemu moramo raditi, odnosno u kojem smjeru se dalje razvijati.
Vinarija Pavlomir se može pohvaliti sa četiri pjenušca, od čega su tri rađena
klasičnom, tradicionalnom metodom, a naš pjenušac od graševine, rađen je
charmat metodom. Drago mi je što će se upravo ove godine u našoj vinariji
održati i prvi Pjenušavi doručak u vinogradu na Kvarneru, u suradnji sa Salonom
pjenušavih vina i našom novljanskom Turističkom zajednicom«, kazao je Miroslav
Palinkaš, predstavnik vinarije Pavlomir.
Prvi kvarnerski Pjenušavi doručak u
vinariji Pavlomir, 24.06.2023.
Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini
vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i
edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je direktorica
Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja,
Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u
Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Ovom je prigodom predstavljen prvi kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu,
organiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novi Vinodolski i
udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24. lipnja u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Na konferenciji za medije bio je nazočan Miroslav
Palinkaš vlasnik vinarije Pavlomir te direktorica TZ Grada Novi Vinodolski,
Tena Peričić koja je najavila veliku 145
obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Prošlo je čak 735
godina od Vinodolskog zakona koji je davne 1288. godine napisan upravo u Novom
Vinodolskom, u prostoru današnje Gradske vijećnice. 1878. godine, uz Bribirsku
rivu u Novom Vinodolskom, obitelj Mrzljak izgradila i vlastito kupalište što
potvrđuje da je turizam rano i čvrsto zakoračio u Novi Vinodolski stoga se ta
godina bilježi kao godina početka razvoja turizma. Uz 145 obljetnicu turizma, slavi se i 40 godina
od dogradnje hotela Lišanj, 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25
godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i
važnosti ovog povijesnog grada, kako na karti Hrvatske, tako i mnogo šire. Brojnim
događanjima u svibnju i lipnju, koje TZ Grada Novi Vinodolski organizira u
suradnji s institucijama, udrugama i turističkim subjektima na području grada,
proslavit će se sve spomenute obljetnice. Jedan od događaja bit će upravo
Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca,
domaćih proizvoda i dobre zabave na
otvorenom. Ulaznica za pjenušavi doručak je 20 eura te doručak počinje u 10:00
sati, a bit će organizirana i radionica sljubljivanja čokolade i pjenušaca te
predstavljanje novih mirnih vina vinara koji će izlagati na ovom događanju.
»Prije
svega želim čestitati našem Pavlomiru i reći kako je ovo veliki uspjeh za sve
nas, jer upravo ovakvim rezultatima, trudom i radom, vinarija promovira i svoj
kraj, Novi Vinodolski i podiže kvalitetu destinacije. Želim zahvaliti i dragoj
Mariji na mogućnosti da pjenušavi doručak i naše važne obljetnice predstavimo u
Zagrebu u sklopu najave 6. Salona pjenušavih vina Zagreb. Ove slavljeničke
godine kada obilježavamo 145 godina turizma i 25 godina vinarstva u Pavlomiru, posjetiteljima
ćemo ponuditi Pjenušavi doručkak u vinogradu 24. lipnja i prekrasni koncert
klape Intrade u Pavlomiru 28. lipnja«, kazala je Tena Peričić, direktorica TZG
Novi Vinodolski.
6.
Salon pjenušavih vina održat će se u Zagrebu, u restoranu Maksimir, 2. lipnja,
a na njemu će se predstavit 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji
će pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Ulaznice se mogu
kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 eura (Entrio) ili na dan Salona, na ulazu,
na blagajni. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći
nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu
prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja
kulture stola na višu razinu.
»I
ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji
će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti
jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu
prigodu. Da bi doživljaj bio »kao na filmu« pobrinut će se Elma & Admir iz
sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti
voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na
radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel - objasnila je
direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već
šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže »Salon of Sparkling Wines« i
da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u
Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana
koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9.06.2023.
Partneri i prijatelji 6. Salona pjenušavih vina Zagreb su restoran Maksimir, Miva Galerija Vina, voda Cetina,
Tvornica Leda Zagreb, MB SuperCopy, portali Travel Advisor/Savjetnik za putovanja
i Foto Foodie, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir.
Fotografije potpisuje: Julio Frangen