PJENUŠAVI DORUČAK U VINOGRADU U VINARIJI PAVLOMIR DOGAĐAJ JE O KOJEM SE PRIČA


Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu, održanoj u restoranu Maksimir 23. svibnja, proglašeni su rezultati ocjenjivanja mreže Salon od Sparkling Wines i najavljen je prvi kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu, koji će se održati u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Na konferenciji su sudjelovali Marija Vukelić, direktorica zagrebačkog Salona, Miroslav Palinkaš, predstavnik vinarije Pavlomir te Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.  
 
Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines 
 
Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, u Ljubljani, 20. svibnja u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr. Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka. Prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela je Hrvatska, a ono što je najbitnije za spomenuti je da je pjenušac vinarije Pavlomir, 1288, odnio treće mjesto u ukupnom poretku i time ostao u top tri pjenušca i ove godine. Najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja koji je s 91,2 boda odnio titulu najviše ocjene u povijesti ovoga ocjenjivanja, a drugi po redu je bio bijeli pjenušac Jazz slavonske vinarije Josipović. Isto tako, u kategoriji bijelih pjenušavih vina, klasičnom metodom, pjenušac 1288 odnio je visoko drugo mjesto!   
 
»Ponosan sam i sretan što je naš pjenušac 1288 i ove godine u top tri na ovako velikom i važnom natjecanju. Nama vinarima, natjecanja su jako dobar pokazatelj idemo li u dobrom smjeru, na čemu moramo raditi, odnosno u kojem smjeru se dalje razvijati. Vinarija Pavlomir se može pohvaliti sa četiri pjenušca, od čega su tri rađena klasičnom, tradicionalnom metodom, a naš pjenušac od graševine, rađen je charmat metodom. Drago mi je što će se upravo ove godine u našoj vinariji održati i prvi Pjenušavi doručak u vinogradu na Kvarneru, u suradnji sa Salonom pjenušavih vina i našom novljanskom Turističkom zajednicom«, kazao je Miroslav Palinkaš, predstavnik vinarije Pavlomir.   
 
Prvi kvarnerski Pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir, 24.06.2023.  
 
Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Ovom je prigodom predstavljen prvi kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24. lipnja u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.  Na konferenciji za medije bio je nazočan Miroslav Palinkaš vlasnik vinarije Pavlomir te direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić  koja je najavila veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Prošlo je čak 735 godina od Vinodolskog zakona koji je davne 1288. godine napisan upravo u Novom Vinodolskom, u prostoru današnje Gradske vijećnice. 1878. godine, uz Bribirsku rivu u Novom Vinodolskom, obitelj Mrzljak izgradila i vlastito kupalište što potvrđuje da je turizam rano i čvrsto zakoračio u Novi Vinodolski stoga se ta godina bilježi kao godina početka razvoja turizma. Uz  145 obljetnicu turizma, slavi se i 40 godina od dogradnje hotela Lišanj, 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, kako na karti Hrvatske, tako i mnogo šire. Brojnim događanjima u svibnju i lipnju, koje TZ Grada Novi Vinodolski organizira u suradnji s institucijama, udrugama i turističkim subjektima na području grada, proslavit će se sve spomenute obljetnice. Jedan od događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih proizvoda  i dobre zabave na otvorenom. Ulaznica za pjenušavi doručak je 20 eura te doručak počinje u 10:00 sati, a bit će organizirana i radionica sljubljivanja čokolade i pjenušaca te predstavljanje novih mirnih vina vinara koji će izlagati na ovom događanju.
 
»Prije svega želim čestitati našem Pavlomiru i reći kako je ovo veliki uspjeh za sve nas, jer upravo ovakvim rezultatima, trudom i radom, vinarija promovira i svoj kraj, Novi Vinodolski i podiže kvalitetu destinacije. Želim zahvaliti i dragoj Mariji na mogućnosti da pjenušavi doručak i naše važne obljetnice predstavimo u Zagrebu u sklopu najave 6. Salona pjenušavih vina Zagreb. Ove slavljeničke godine kada obilježavamo 145 godina turizma i 25 godina vinarstva u Pavlomiru, posjetiteljima ćemo ponuditi Pjenušavi doručkak u vinogradu 24. lipnja i prekrasni koncert klape Intrade u Pavlomiru 28. lipnja«, kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.   
 
6. Salon pjenušavih vina održat će se u Zagrebu, u restoranu Maksimir, 2. lipnja, a na njemu će se predstavit 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji će pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 eura (Entrio) ili na dan Salona, na ulazu, na blagajni. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.  
 
»I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio »kao na filmu« pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel - objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže »Salon of Sparkling Wines« i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog,  9.06.2023. 
 
Partneri i prijatelji  6. Salona pjenušavih vina Zagreb su restoran Maksimir, Miva Galerija Vina, voda Cetina, Tvornica Leda Zagreb, MB SuperCopy, portali Travel Advisor/Savjetnik za putovanja i Foto Foodie, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir.
 
Fotografije potpisuje: Julio Frangen

Turistické sdružení města NOVI VINODOLSKI používá cookies, aby poskytovaly lepší uživatelskou zkušenost. Chcete-li pokračovat v používání webových stránek, klikněte na tlačítko "Souhlasím", souhlasí s používání cookies. tady Souhlasím