Obilježavanje 145 godina turizma u Novom Vinodolskom


Zbog najave lošeg vremena Rekreativna šetnja zaleđem koja se trebala održati 14. svibnja odgađa se na novi datum, 20. svibnja. Polazna točka je na istoj lokaciji.
 
Novi Vinodolski je grad bogate povijesti, kulturnog nasljeđa, prirodnih ljepota i grad koji već 145 godina njeguje tradiciju organiziranog turizma na svom području. Prošlo je čak 735 godina od Vinodolskog zakona koji je davne 1288. godine napisan upravo u Novom Vinodolskom, u prostoru današnje Gradske vijećnice. Činjenica da je 1878. godine, uz Bribirsku rivu u Novom Vinodolskom, obitelj Mrzljak izgradila i vlastito kupalište, potvrđuje da je turizam rano i čvrsto zakoračio u Novi Vinodolski te se ta godina bilježi kao godina početka razvoja turizma. Ipak preduvjeti za razvoj turizma stvoreni su mnogo prije, 1746. godine, kada je izgrađena cesta od Novog preko Vinodola i Bakra do Rijeke, a nešto kasnije puštena je u promet i cesta Novi-Jasenak-Ogulin kojom je kontinentalni dio Hrvatske povezan s morem. Tako turizam ove godine slavi svoju 145 obljetnicu postojanja, a usko uz turizam vezano je i 40 godina od dogradnje hotela Lišanj, 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji, ali i važnosti ovog povijesnog grada, kako na karti Hrvatske, tako i mnogo šire.
 
Kroz brojne aktivnosti i događanja u svibnju i lipnju, koje će Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski organizirati u suradnji s institucijama, udrugama i turističkim subjektima na području grada, proslavit će se spomenute obljetnice, počevši simbolično od ove nedjelje, 14.5. kada će se održati rekreativna šetnja predivnim, zelenim zaleđem Novog, mjestom Breze. Polazna točka je u 10:00 sati na Brezama (preko puta pilane), a u slučaju lošeg vremena šetnja se otkazuje.
 
Turizam ne može opstati bez turističkih aktera koji kreiraju ponudu i pružaju usluge u turizmu, a jedni od njih su i ugostitelji. Trendovi u ugostiteljstvu se mijenjaju, kao i životni trendovi koji utječu i na potražnju potencijalnih potrošača. S obzirom da je gastronomija jedan od razloga dolaska posjetitelja na određenu lokaciju, Turistička zajednica je odlučila ugostiteljima pokloniti četiri edukativne radionice koje će voditi eksperti svojih područja djelovanja.
 
U prvom tjednu će biti govora o novim trendovima, namirnicama, kalkulacijama te pripremama jela i prezentnosti jela kroz edukaciju od strane chefa Damira Tomljanovića, našeg sugrađanina s riječkom adresom i to 16. svibnja u Marini Novi. Druga po redu će biti radionica Raw Vegan za ugostitelje koja će ustvari pokušati ugostiteljima približiti jedan drugačiji, a sve više traženi način prehrane. Na ovoj radionici će biti pripremljen jedan veganski meni te će se govoriti o toj vrsti prehrane. Meni će se sastojati od obročne salate, proteinskog dresinga od sjemenki i orašida, dresinga od avokada, mlijeka od badema te raw veganske voćne torte. Intencija ove radionice je da ugostitelji u svoje jelovnike implementiraju pokoju slasticu ili obročnu salatu, a naravno po želji i više veganskih jela. Radionicu će voditi gđa. Spomenka Marković iz Raw slastica Viškovo, 18. svibnja u Maloj Sali iznad Doma kulture te je samo za ovu radionicu potrebna prijava s obzirom na ograničeni broj mjesta. Prijave se primaju na mail adresu tzg-novi-vinodolski@ri.t-com.hr do popunjenja mjesta.
 
Drugi tjedan edukacija bit će posvećen slasticama i vinima. Slastičarka Lorena Otavijević „Daj kolačić" prenijet će svoje znanje i finese o izradi modernih slastica koje čine razliku jednog ugostitelja u odnosu na druge, a koji mogu ponuditi jedinstven, kvalitetan desert, ali istovremeno i desert koji na tanjuru lijepo izgleda. Edukacija će se održati 23. svibnja u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog, a da sve ne bi ostalo samo na teoriji, sa sobom će donijeti i prezentirati slastice.  
 
Zadnja edukacija bit će posvećena eno sceni koja je veoma bitna i koja postaje i sve češći razlog odlaska na razne lokacije, u vinarije, na edukacije i razne eno sajmove. Hrvatska se uistinu može pohvaliti vrhunskim vinima, ali i raznim destilatima, a Kvarner u tom segmentu itekako ima što za ponuditi. O vinskoj karti, sortimentu, sljubljivanju vina i hrane te vinskim temama koje su postale „must know" za ugostitelje, govorit će kvarnerska sommelijerka Lucija Matijević. Ova će se edukacija održati u četvrtak, 25. svibnja u Sky baru Wyndham Grand Novi Vinodolski Resorta.  
 
Veoma dobre reakcije izazvala je šetnja i edukacija o ljekovitom bilju, a dobar nastavak na to bit će i berba bilja i upute za izradu melema od ljekovitog bilja pod vodstvom gospođe Vasiljevke Kovač koja će se prebaciti na novi datum o kojemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.
 
Ove se godine obilježava i 40 godina od dogradnje Hotela Lišanj, a tim će povodom biti organizirana izložba fotografija i predavanje o povijesti Hotela u dvorištu starog dijela Hotela Lišanj, u prekrasnom ambijentu koji podsjeća na neka stara vremena.  Nažalost zbog organizacijskih izazova, izložbu i predavanje o gradnji i rekonstrukciji Hotela Lišanj primorani smo preseliti na novi termin.  Umjesto planiranog, 7. lipnja, izložba i predavanje će se održati, 5. srpnja u 19:00 sati u dvorištu starog dijela hotela.
 
Posebno veseli i što će ove godine upravo u Mitan Marini u Novom Vinodolskom biti izabrana i najljepša djevojka Primorsko-goranske županije koja će se iduće godine natjecati za titulu Miss Hrvatske, a osim ovog oku ugodnog događanja, u Novom će se održati i dva prekrasna koncerta. Zbor Kaplan nastupit će u centra grada, a Tea Bašić u klavirskoj pratnji Matea Žmaka na plaži Prva Dražica, uz šum mora.
 
Pjenušavi doručak u vinogradu okupit će kvarnerske pjenušce i proizvođače raznih proizvoda koji će biti posluženi na prvom Pjenušavom doručku na Kvarneru u Pavlomiru povodom 25 godina vinarstva. Ovaj će se događaj organizirati pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb te uz podršku Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, vinarije Pavlomir i udruženja Kvarner wines. Jedan novi doživljaj ponudit će posjetiteljima najbolje od ovoga kraja, uz lagane zvuke jazz glazbe, dok će dio programa biti rezerviran za radionicu sljubljivanja pjenušaca i čokolade te će biti predstavljeno po jedno novo vino vinara – En primeur. Cijena ulaznice za program koji će se održati 24. lipnja s početkom u 10:00 je 20 € po osobi te se uplaćuje vinariji Pavlomir.
 
Osim Pjenušavog doručka, Pavlomir će za svoju obljetnicu sve posjetitelje počastiti i koncertom uvijek rado viđene i slušane klape Intrade u prekrasnom ambijentu vinograda te uz zabavu koja će uz još jedan bend zasigurno kvalitetno uvesti u program 30. Međunarodnog ljetnog karnevala.
 
Tradicija ljetnog karnevala u Novom seže u 1993. godinu pa je tako karneval ove godine proslavio svoju 30. godinu postojanja, a slavljenička godina bit će nešto bogatija karnevalskim događanjima. Već 27. lipnja uz otvorenje izložbe fotografija retrospektive 30 godina karnevala koja će biti izložena u prostoru Turističko informativnog centra Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i duž Korza hrvatskih branitelja, dok će se 29. lipnja u centru grada održati karnevalska zabava uz šest DJ-eva kao uvertira u povorke koje nas očekuju. Dječja povorka i ove će godine biti u petak, 30. lipnja u 20:00 sati uz glazbu na dvije pozornice i dječji program, a osim grupa za koje se još uvijek primaju prijave, svakako su i sva djeca izvan grupa dobrodošla maskirati se i pridružiti povorci. Subota, veliko finale karnevala i Velika međunarodna povorka, 1. srpnja s početkom u 20:00 sati na kojoj i ove godine očekujemo veliki broj grupa i maski. Glazba na čak tri pozornice, izbor za najbolju i najkreativniju masku i odlična zabava do ranih jutarnjih sati su zagarantirani.
 
„Program obilježavanja obljetnica ćemo tako zaokružiti 30. ljetnim karnevalom, a ujedno njime najaviti i nastavak veselog i sadržajem bogatog ljetnog programa događanja u Novom Vinodolskom. Nadam se da će svatko pronaći ponešto za sebe i da razloga za doći u Novi neće nedostaje. Najveća hvala svim suorganizatorima na pomoći i podršci te suorganizaciji događanja, jer bez njih to ne bi bilo moguće te naravno onima koji nas prate u događanjima i prepoznaju naš trud, a to su Turistička zajednica Kvarnera i Hrvatska turistička zajednica!", kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.  

Turistické sdružení města NOVI VINODOLSKI používá cookies, aby poskytovaly lepší uživatelskou zkušenost. Chcete-li pokračovat v používání webových stránek, klikněte na tlačítko "Souhlasím", souhlasí s používání cookies. tady Souhlasím