Jeste li znali...


…da je u Frankopanskom kaštelu u Novom Vinodolskom potpisan Vinodolski zakon, najstariji cjelovito sačuvan zapis običajnog prava pisan na hrvatskom jeziku.
 
...da je u Novom Vinodolskom rođen Ivan Mažuranić, prvi hrvatski ban pučanin.
 
…da je 1995. godine u Gradskoj vijećnici u Novom Vinodolskom osnovan Hrvatski institut za ljudska prava, danas Hrvatski centar za ljudska prava Novi Vinodolski, jedini takav u Hrvatskoj.
 
…da je Novljanski mesopust 2011. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
 
…da je na samoj obali mora u zaljevu Žrnovnica  izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se  dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature 8°C.
 
…da se svega 205 metara od istočne obale Novog Vinodolskog nalazi otočić San Marino na kojem se nalazi crkvica svetog Marina koja potječe iz vremena rane gotike.
 
…da iznad mjesta Sibinj započinje planinarska staza „Staza degenije" na kojoj se može pronaći degenija, strogo zaštićena biljna vrsta koja se je nalazila i na kovanici od 50 lipa.
 
…da je hrvatskog književnika Augusta Šenou za pisanje romana o uskocima „Čuvaj se senjske ruke", tj. pjesme Kugina kuća inspirirala Ledenička Gradina.
 
…da se svega 140 m od Ledeničke Gradine na zaravni nalazi okruglo groblje koje zatvara kameni suhozid savršenog okruglog oblika promjera 35 metara.
 
...da se u selu Omar na području Luke Krmpotske nalazi Staklena kapelica, jedinstveni primjerak oblikovanja sakralnog objekta samo od stakla i metalne konstrukcije.
 
…da se na području grada Novog Vinodolskog nalazi oko 30 malih crkvica i kapelica.
 
…da je u središtu mjesta Klenovica podignut spomenik Ribaru i moru za do tada još živućeg ribara koji je iz olujnog mora u više navrata spasio ljudske živote.
 
…da je u novljanskom zaleđu u mjestu Breze sniman filmski projekt Winnetou Saga te je u Brezama bilo smješteno indijansko selo.
 
...da je najstarija vinova loza na svijetu Mariborska trta zasađena u centru Novog Vinodolskog odmah pored naše autohtone sorte Žlahtine.
 
…da se polazeći iz Novog Vinodolskog ili okolnih mjesta u istom dane može uživati uz more i skijati na snijegu.
 
…da se na području grada Novog Vinodolskog tijekom godine organizira preko stotinu manifestacija.

Turistické sdružení města NOVI VINODOLSKI používá cookies, aby poskytovaly lepší uživatelskou zkušenost. Chcete-li pokračovat v používání webových stránek, klikněte na tlačítko "Souhlasím", souhlasí s používání cookies. tady Souhlasím