VINOREL RADIONICA ODUŠEVILA SVE POLAZNIKE


Povodom proslave Martinja, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski je u Marini Novi održala radionicu slikanja tehnikom vinorel, odnosno slikanja crnim vinom. Radionicu je vodila zadarska pjevačica i slikarica Marina Tomašević, a o karakteristikama medija s kojim se slikalo govorila je kvarnerska sommelijerka Monika Neral.
 
Na radionici su bila popunjena sva mjesta, a u uvodnom dijelu Marina Tomašević je 20 polaznika radionice upoznala sa tajnama ove posebne slikarske tehnike. Vinorel je zahtjevna, rijetko korištena vodena slikarska, tj. crtačka tehnika koja je po konačnom rezultatu bliska tonskom akvarelu. Spektar boja je ograničen tonovima vina od svijetložutih do tamnocrvenih i ljubičastih, a osobitu zahtjevnost vinorel iskazuje u činjenici da se slika mijenja tijekom samog procesa slikanja. Upravo zbog toga vinorel se naziva i „živom tehnikom". Vino se izravno nanosi na akvarel papir, a gradacija boja se postiže tako da se svaki put prije novog nanošenja pričeka dok se prethodni sloj osuši. Vinorel zrije kao i vino te tijekom vremena mijenja svoje boje, jer vino nastavlja sazrijevati na papiru i slika mijenja svoju toplinu. Ljubičasti, rubin crveni i bordo tonovi s vremenom postaju toplo smeđi. Ovakve slike ne blijede.
 
Sama Marina Tomašević otkrila nam je kako u početku ni njoj nije bilo lako svladati ovu tehniku crtanja. Svoje prve radove bacila je i crtala ponovno i ponovno upravo zato, jer su joj u početku radovi izgledali kao ranjavani. Tajna je upravo bila u mijenjanju slike tijekom sušenja. Za vinorel treba puno strpljenja. Tako je životopisnu sliku konja koju je na radionici pokazala, slikala puna dva mjeseca dok vino na papiru nije potpuno sazrjelo i poprimilo potpuno drugačije nijanse od onih sa početka slikanja.
 
Također, otkrila je i par osnovnih pravila vinorela.  Prvo i osnovno pravilo vinorela je da se uvijek koristi samo jedna sorta jer se, kao i u životu, vina ne miješaju ni kad se piju, a pogotovo se ne miješaju kad se njima slika, a drugo pravilo je da se u donjem lijevom kutu uvijek potpisuje etiketa i godina berbe iz koje je slika nastala.
 
Vina s kojima se crta moraju biti bogata taninom, a upravo su takva bila vina koja su se koristila na radionici. Merlot i Cabernet Sauvignon lokalne vinarije Pavlomir, zatim Sansigot i Grand V (kupaža) vinarije Grand Village Estate (Eko etno Selce), Syrah Korlat te Ivan Dolac (plavac mali)– pokazali su svu raskoš boja raznih godina i sorti. No, osim samog crtanja, nešto se i kušalo s obzirom da je radionica bila na sam dan Martinja. Enolozi iz vinarije Grand Village Estate donijeli su mladi Cabernet Sauvignon, koji ne samo da je bio izvrstan okusom, već je davao i predivnu ljubičastu boju za slikanje.
 
Radionica je trajala 3 sata, a kako je vrijeme prolazilo Marinom Novi su se širili pozitivni dojmovi. Dok su neki polaznici bili prezadovoljni svojim radovima, drugi su zaključili da im crtanje baš i nije jača strana. Međutim, svi su se zabavili i otišli zadovoljni s željom da se radionica ponovi.
 
„Ovakva se radionica prvi puta održala u Novom Vinodolskom, no s obzirom na odaziv i oduševljenje polaznika, sigurno ne i posljednji. Nitko nije znao što točno očekivati, a svi smo postali umjetnici na trenutak i izrazili se kroz vino. Mislim da je vinorel ujedno i jako dobar način za promociju lokalnih vina i našeg podneblja. Bilo bi zanimljivo da svaki vinar ima kolekciju vinorela nacrtanu upravo s njegovim vinima koju bi na izložbama predstavio uz svoje butelje. Sigurna sam da bi to bila prava simbioza umjetnosti, enologije i turizma", zaključila je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više