U SKLOPU LJETNE ŠKOLE LJUDSKIH PRAVA STUDENTI POSJETILI NOVLJANSKO ZALEĐE


Nakon trogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom, u ponedjeljak je otvorena Ljetna škola ljudskih prava u Gradskoj vijećnici u Novom Vinodolskom. Projekt je to koji uspješno traje već dugi niz godina, a ove se godine održava od 18. do 22. rujna.
 
Ovom prilikom u Novom Vinodolskom borave studenti Pravnih fakulteta iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Splita i Mostara te profesori sa hrvatskih pravnih fakulteta.
 
Uz sama predavanja koja se svakog dana održavaju u Gradskoj vijećnici, studenti imaju vrijeme i za upoznavanje grada u kojem se ljetna škola svake godine održava, a ove godine Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski u suradnji sa Planinarskim društvom Strilež, organizirala je obilazak zaleđa – točnije Krmpota.
 
Mjesto susreta je bio novouređeni bistro Forestia (prostor Lovačkog doma u Krmpotama) gdje je bio organiziran ručak i ispred kojeg su studente i profesora Željka Bartulovića dočekale direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski Tena Peričić te predsjednica Planinarskog društva Strilež Tanja Malovoz.
 
Nakon ručka u bistrou Forestia, započela je šetnja labirintima uz koju su studenti čuli ponešto i o biljkama koje rastu uz stazu, samim labirintima te starom groblju sela Omar koje se nalazi nedaleko zadnjeg labirinta. U povratku s labirinata, posjećena je i Staklena kapelica.  
 
„Dragi studenti, još jednom dobrodošli u Novi Vinodolski, točnije danas u Krmpote. Nalazimo se u našem prekrasnom, zelenom zaleđu, mjestu Krmpote koje je jedno od mjesta u sastavu našeg grada. Danas ćemo vas upoznati sa zelenim dijelom naše destinacije pa ćemo tako zajedno prošetati Nebeskim labirintima i obići Staklenu kapelicu u selu Omar. Nadam se da će vam biti lijepo cijelo vrijeme boravka u Novom Vinodolskom i da ćete nam se opet vratiti" – kazala je direktorica Peričić.
 
„Prošli smo sve Nebeske labirinte kojih je ukupno 10, a koje je Ingrid Karačić Butorac osmislila i realizirala na radost svih naših posjetitelja. Staza nije zahtjevna i vjerujem da vam se svidjela, naročito pogled koji se otvara na zadnjem, ujedno i najvećem labirintu. Nedaleko labirinata nalazi se i Staklena kapelica. Staklena kapelica se nalazi u selu Omar na području Luke Krmpotske. Posebnost ove kapelice je ta što je u cijelosti izvedena iz metalne konstrukcije, staklenih pročelja i krovišta. Kapelicu je prema kazivanju lokalnog stanovništva dao podignuti Petar Krpan zvan Samac, vlasnik ovog posjeda, početkom dvadesetog stoljeća", kazala je predsjednica PD Strileža Tanja Malovoz. 
 
Nakon razgleda, svaki student je dobio i mali znak pažnje i uspomenu na dolazak u Novi Vinodolski – med i medenjake OPG-a Komadina te brošure Turističke zajednice kako bi se pobliže upoznali sa gradom i njegovom ponudom. Studenti su bili sretni s lijepo provedenim danom u prirodi, uz neka nova saznanja i povratak prirodi kroz šetnju labirintima!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se