SVEČANA SKUPŠTINA POVODOM OBILJEŽAVANJA 145 GODINA TURIZMA


Svečanom skupštinom Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, 28. lipnja u kongresnoj dvorani hotela Lišanj obilježena je 145. obljetnica organiziranog turizma na području Novog Vinodolskog.
 
Uz domaćine, novljanskog gradonačelnika Tomislava Cvitkovića i direktoricu novljanske turističke zajednice Tenu Peričić, svečanoj skupštini su nazočili direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, svećenici Mario Frlan i Jakov Filipović, član Uprave tvrtke Rudan Goran Fabris, članovi Skupštine i Vijeća TZG-a Novi Vinodolski, gradonačelnici i načelnici susjednih jedinica lokalne samouprave, direktori turističkih zajednica PGŽ-a, novljanski gradski vijećnici, direktori i ravnatelji gradskih ustanova i poduzeća te brojni drugi gosti i uzvanici.
 
Program je otvoren himnom Republike Hrvatske u izvedbi Jose Butorca, a predstavili su se i novljanski sopilaši, ženska klapa Puntape, mali folkloraši novljanske OŠ Ivana Mažuranića te muška klapa Vinčace.
 
Pozdrave skupu uputio je ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik Vlade Oleg Butković koji nažalost zbog obaveza u Vladi nije mogao prisustvovati Skupštini.
 
Gradonačelnik Cvitković na početku je pozdravio sve prisutne te podsjetio kako tradicija turizma u Novom Vinodolskom traje najmanje od izgradnje prvih privatnih kupališta 1878. godine. Također, osvrnuo se i na ostale važne obljetnice koje Novi Vinodolski obilježava ove godine, a to su 40 godina od dogradnje hotela Lišanj, 30 godina održavanja Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina uspješnog poslovanja vinarije Pavlomir.
 
"Puno je potencijala pred nama, a osobito ga vidim u našem zaleđu. Zadržimo gostoljubivost i pozitivan stav prema daljnjem unapređenju turizma, a pritom budimo odgovorni prema našem prostoru i okolišu", poručio je Cvitković.
 
Ispred hotela Lišanj obratio se član Uprave tvrtke Rudan Goran Fabris koji je istaknuo hotel Lišanj kao primjer dobre prakse rada u turizmu te je rekao kako su vlasnici hotela obitelj Radaković od 2015. godine uložili 20 milijuna eura u razvoj samog hotela i njegovih programa.
 
Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako novljanska baština i običaji kao i objekti poput Hotela Lišanj i vinarije Pavlomir obogaćuju turističku ponudu Kvarnera.
 
"Sve nabrojeno, kao i ljudi koji rade i koji su kroz 145 godina radili na razvoju novljanskog turizma, čini vas drukčijima od drugih. Nastavite biti jedinstvenima", poručila je Peršić Živadinov.
 
Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je kako je Novi Vinodolski uspio očuvati prostor, prirodne resurse, ali i povijesnu i kulturnu baštinu. Kazao je kako nismo prilikom upravljanja prostorom činili greške kao neke druge, nama konkurentne zemlje na Mediteranu.
 
"I to je jedan od razloga zašto je Novi Vinodolski danas u vrhu kvarnerskog i hrvatskog turizma i zašto ima sjajnu priliku razvijati se pravim putem u pravcu održivosti, kvalitete i u budućnosti", rekao je Staničić.
 
Direktorica TZG Novi Vinodolski Tena Peričić podsjetila je na razvojni put turizma u Novom, od izgradnje privatnih kupališta, izgradnje prvih hotela, pansiona, objekata komunalne namjene, prvih prometnica, pa sve do gradnje benzinske postaje, pošte, ambulante, autobusne stanice, prodavaonica, tržnice, plaža, turističkog naselja Zagori i proširenja kapaciteta u privatnom smještaju.
 
"Novi danas ima nešto više od 1.000 privatnih iznajmljivača koji čine najveći dio smještajnog kapaciteta i hvala im na tome. Svjesni smo nedostatka hotelskog smještaja, koji uz kampove čine vrlo važan dio smještanih kapaciteta, stoga ćemo se i dalje truditi poticati promjenu u tom smjeru", kazala je Peričić.
 
Direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski predstavila je i novi logotip TZG Novi Vinodolski, a svi okupljeni imali su priliku vidjeti i zajednički promotivni video Crikveničko – vinodolske rivijere, kao i prošlogodišnji video s manifestacije Ružica Vinodola kojim je najavljeno 19. izdanje ove manifestacije.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više