SUNČANO SUBOTNJE JUTRO UZ UPOZNAVANJE DIJELA STAZE OD IZVORA DO FRANKOPANA


Neobičnih, za ovaj period godine, 20°C te mirno vrijeme privukli su u subotu 18. studenog veliki broj šetača na upoznavanje morskog dijela nove pješačke staze Od izvora do Frankopana. I ovaj put vođena šetnja bila je u organizaciji TZG Novi Vinodolski, a pod budnim okom Tanje Malovoz, predsjednice Planinarskog društva Strilež.
 
Dokaz da su ovakve vođene šetnje itekako tražene je i velik odaziv šetača. Naime, nešto manje od 50 šetača priključilo se šetnji i upoznalo stazu do Žrnovnice. Početak avanture obilježen je dobrodošlicom na okupljalištu. Ispred restorana Garfild šetače su dočekali domaća rakija i keksi te im tako pripomogli u skupljanju snage za pohod koji je krenuo prema Maloj Dragi. Zbog obilnih kiša koje su padale kroz cijeli studeni šetače je u Maloj Dragi iznenadio neobičan prizor manjih priobalnih izvora. Uslijedio je najzahtjevniji dio staze, uspon po Velesu. Nagrada za mali napor svakako je bio prekrasan pogled koji se pruža s Velesa. Panoramski pogled na Malu Dragu i Porto Teplo ostavlja bez daha.
 
Put se nastavio do zaljeva Žrnovnica u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav. Domaćin šetačima bio je Ante Maretić ispred društva VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol koji je upoznao šetače s ovim izvorom života za naše područje. Naime, iz izvorišta se dobiva visokokvalitetna pitka voda blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C, a iz izvorišta se danas vodom snabdijeva područje grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i općine Vinodolske. Šetače je upravo iznenadila ta nevjerovatna količina vode na izvorištu. Zanimljiv je i podatak da se za pitku vodu koristi samo mali dio vode dok se ostatak vode ulijeva u more.
 
Kružna šetnja duga 8 km nastavila se preko Porto Tepla. Nošeni mirisom kristalno čistog mora šetači su uživali u blagodatima jednostavnosti prirode. Ova šetnja kroz snage prirode posjetila je sve šetače upravo na važnost očuvanja prirode bez koje nema života, dok je toplo vrijeme dodatno obogatilo doživljaj.
 
Obzirom na zadovoljna lica šetača ovo je zasigurno samo jedna od šetnji, a pred nama je i uređenje i markiranje šetnica i staza čime će posjetitelji i sami u budućnosti moći obilazati staze i šetnice na našem području.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više