Ružica Vinodola - Predstavljanje kandidatkinja


Događanje: Ružica Vinodola - Predstavljanje kandidatkinja
 
Datum i mjesto događanja: 12.08.2022., Bribir (Dom kulture) - Predstavljanje kandidatkinja za Ružicu Vinodola 2022.
                                                       18. - 20.08.2022., Novi Vinodolski - Natjecanje
 
Početak: 20:30 sati
 
 
Manifestacija Ružica Vinodola održava se već sedamnaest godina u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski i Katarina-line iz Opatije vlasnice Katarine Haupfeld porijeklom iz Bribira kao sponzorom prve nagrade.
Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i Vinodolske općine, u svrhu obogaćenje turističke ponude prišle su osmišljavanju projekta Ružica Vinodola s ciljem afirmacije programa sadnje vinograda i proizvodnje vina u Vinodolu te oživljavanja starih jezgri naših mjesta. Tako je prije petnaest godina područje Vinodola dobilo novi turistički proizvod, kojeg i danas njegujemo te je već prve 2004. godine bio opće prihvaćen i  proglašen najoriginalnijim turističkim proizvodom Kvarnera.
Manifestacija Ružica Vinodola po svom je statusu i značenju izašla iz okvira lokalnih fešti, te je kao takva prepoznatljiva i cijenjena etno manifestacija (mogu se kupiti proizvodi od meda, rukotvorine, autohtoni specijaliteti, eko proizvodi). Pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku jer radi se o interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega zato što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima ali i domicilnom stanovništvu. 
Manifestacija je dobitnik brojnih priznanja i nagrada (Plavi cvijet, Zeleni cvijet, Međunarodna nagrada Diploma INTERSTAS 2007. "Zasluge za turizam", Srebrna povelja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" i još brojne druge...).
Prije svega treba istaknuti zajedništvo dviju turističkih zajednica Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog. Te dvije TZ zajednički ostvaruju već petnaest godina ovaj projekt ali i surađuju na mnogim drugim programima te kroz to nude posjetiteljima kulturu, povijest i ljepote Vinodola kao jednu jedinstvenu cjelinu. To zajedništvo je i ključ dobroga uspjeha i podizanja Ružice na prepoznatjiv i značajan turistički proizvod.
 
Priča o Ružici
 
U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.                                          
 
Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica.     
 
Cilj organizatora je približiti nekadašnji običaj biranja najvrijednije djevojke - beračice grožđa Vinodola današnjim stanovnicima ovoga kraja ali i učiniti ga atraktivnim za turiste i tako ponuditi gostu nešto novo i nesvakidašnje.
 
Stari običaji utjelovit će se kroz današnje Ružice počevši od predstavljanja kandidatkinja u petak, 12.8. u Starom gradu Bribiru gdje će se publici predstaviti i Klapa Tramuntana iz Kraljevice. Kandidatkinje će se po prvi puta u sklopu predstavljanja natjecati u jednoj od igra. Nećemo otkriti kojoj kako bismo zainteresirali publiku.
 
Natjecanje za Ružicu nastavlja se 18. - 20. kolovoza  i to 18.08. – prva večer natjecanja bit će održana u vinogradu Pavlomir, a druge dvije u Starom gradu u Novom Vinodolskom u večernjim satima od 20:00 sati nadalje.
Tri dana djevojke će pokazivati koliko su brze i spretne i koliko su uspjele savladati nekadašnje vještine oko berbe i pripreme grožđa ali i svoju umješnost u obavljanju nekadašnjih kućanskih poslova koje je morala znati svaka djevojka spremna za udaju.
 
Ovu godinu na Ružici Vinodola sudjeluje 9 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije pa i šire. Manifestacija je izašla iz lokalnih okvira i poprimila nacionalno obilježje budući da ove godine imamo natjecateljicu iz Baranje i Karlovca.
 
Prijave za natjecanje još su u tijeku do sljedećeg tjedna putem email-ova: tzg-novi-vinodolski@ri.t-com.hr; tzo-vinodolske@ri.t-com.hr . Prijaviti se mogu i natjecateljice koje su se natjecale u prethodnim godinama, izuzev pobjednica. Vjerujemo da razloga za prijavu i odličnu zabavu ne nedostaje!
 
Ono što je možda najzanimljivije za buduće natjecateljice su i vrijedne nagrade koje će svaka od njih ponijeti. Prva nagrada je tako sedmodnevno krstarenje Jadranom pod pokroviteljstvom Katarina Line-a, druga nagrada je vikend polupansion u Rovinju o hotelu Eden pod pokroviteljstvom Adria Mare Travel Agency dok je treća nagrada posjet konobi Luce u Vrbniku (degustacija i ručak), također pod pokroviteljstvom navedene agencije Adria Mare. Osim toga, sve natjecateljice očekuje i pregršt manjih nagrada koje će ponijeti sa sobom kao uspomenu na ovo divno iskustvo, a najbolja od njih dobit će i posebnu medijsku pažnju.


Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više