OKOLOTORNO – JOŠ JEDNOM OŽIVLJEN DUH I TRADICIJA STAROG GRADA


U srcu Novog Vinodolskog, prekrasnom starom dijelu grada ove srijede, 12. srpnja započelo je još jedno izdanje manifestacije Okolotorno. Brojni posjetitelji prošetali su se uskim, pitoresknim uličicama te su ih iza svakog kutka dočekala brojna iznenađenja i noviteti.
 
Na prvom ovogodišnjem izdanju Okolotorna predstavilo se 36 izlagača raznih proizvoda. Moglo se tu pronaći prekrasnog nakita, domaćih rukotvorina i proizvoda, proizvoda od meda i kupina, prirodne kozmetike, a zašto ne kući ponesti i neki suvenir koji nosi sa sobom sjećanje na Novi.  
 
Udruga 51+ pobrinula se da se posjetitelji na Frankopanskom trgu zaslade te su vrijedne ruke članica udruge pripremile raznovrsne kolače. Duž starog dijela grada moglo se pronaći još lokacija na kojima su posjetitelji mogli utažiti žeđ, ali i glad. Tako su ove godine u Starom gradu otvorene dvije konobe koje su nudile vrhunske autohtone sorte vina s obzirom da je Novi Vinodolski poznat kao vinska dolina. U skrivenim uličicama mogli ste pronaći i fine zalogaje pršuta, friganih ribica ili se zasladili fritulama, tradicionalnom slasticom ovog kraja koja se posebno priprema za vrijeme Mesopusta.
 
Za dobru zabavu bili su zaduženi tamburaški sastavi Novi, Nebuloza i Fumić te su primorski zvuci u potpunosti nadopunjavali slikovite uličice, dok je posjetitelje na trgu ispred Crkve sv. Filipa i Jakova razveseljavala klapa Histri sa pravim primorskim repertoarom.
 
Oživljena je i dična povijest Novog Vinodolskog. Na svakom uglu moglo se naići na Frankopane koji su obilježili novljansku povijest, na prekrasne djevojke i djecu u narodnim nošnjama, članove i članice KUD-a „Ilija Dorčić", kao i foto kutak inspiriran Frankopanima. Najmlađi su uživali u crtanju lica kod naše Ivane Brlić Mažuranić, a oni malo stariji okušati se i u streličarstvu. Posebno je lijepo bilo prošetati najužom ulicom Uglić na kraju koje se nalazi još jedno prekrasno mjesto za fotografiranje. Naravno, ulaz u grad nije bio toliko jednostavan, čuvala ga je posebna gradska straža.
 
Slova glagoljice također su prepoznatljiv motiv Novog Vinodolskog pa će tako od ove srijede pet slova glagoljice biti postavljeno kroz stari grad, s uz svako od slova posjetitelji će naučiti ponešto o mjestima koja čine naš Novi. Ove će srijede Okolotorno uveličati i mali mesopustari koji će zogom pozdraviti sve posjetitelje našega grada.
 
Manifestacija Okolotorno će se u Novom Vinodolskom održavati svaku srijedu u srpnju i kolovozu završno sa 30. kolovozom te vas pozivamo da ne propustite zabavu koju vam pruža te da upoznate Stari grad u posebnom ruhu!

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više