Održana izložba fotografija i predavanje o povijesti hotela Lišanj


U dvorištu starog dijela Hotela Lišanj, prekrasnog novljanskog hotela kojim se Novi Vinodolski i danas ponosi, jučer je održana izložba fotografija. Prije točno 40 godina, Hotel je dograđen, a upravo tim povodom, ove godine kada Novi Vinodolski slavi i veliku obljetnicu 145 godina turizma, kroz fotografije je prikazan razvoj i povijest Hotela Lišanj.  
 
Izložbu je uz nekoliko riječi otvorila bivša ravnateljica Muzeja Đurđica Krišković koja je kazala na koji način je posložena izložba te što je sve moguće vidjeti na izložbi – stare razglednice i fotografije od samih početaka gradnje, kontekst u kojem se razvijao hotel i time i novljanski turizam te se zahvalila i onima koji su za ovu prigodu ustupili stare fotografije i razglednice koje imaju, a to su g. Martin Rubčić, gđa Vesna Buneta i gđa Dora Grabar te je izložena i građa iz fundusa Narodnog muzeja i galerije Novog Vinodolskog.  
 
Sve prisutne pozdravila je i direktorica Hotela Lišanj Sandra Marcel Tomašić, nakon koje je direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski pročitala kronologiju kroz godine kako se razvijala priča kupališta i hotela odnosno novljanskog turizma od davne 1878. koja se računa kao godina početka turizma. 1886. godine gradi se u luci prvo drveno javno kupalište koje se 1889. godine seli u uvalu Lišanj čime počinje formiranje kupališno-turističke zone Novog Vinodolskog. Nedugo zatim, 1892. obitelj Potočnjak gradi prvi novljanski hotel "Lišanj" koji je otvoren 1894. godine sa osam soba i jednom društvenom prostorijom. 1896. građevinski poduzetnik Ivan Mažuranić izgradio je hotel "Slavuj", a istodobno još jedan građevinski poduzetnik Stjepan Piškulić počinje graditi i treći novljanski hotel "San Marino". Izgradnjom hotela i pojavom prvih turističkih posjetitelja osjetila se potreba za gradnjom komunalnih objekata opće namjene pa se tako 1884. gradi vodovod, obalni put kao šetališta i novo kupalište sa 60 kabina. Godine 1902. osniva se Društvo za poljepšanje Novog i okolice, a 1909. Novi je proglašen morskim kupalištem i klimatskim lječilištem. U razdoblju od 1934. da 1940. godine izgrađena je Jadranska turistička cesta od Sušaka do Novog Vinodolskog koja je ovo područje još čvršće povezala s europskim emitivnim turističkim središtima što se projiciralo i na turističke rezultate. 1948. godine osniva se mjesno ugostiteljsko poduzeće Lišanj, a 1953. osniva se i Turističko društvo. Osnivanjem tih dviju organizacija počelo je treće razdoblje turističkog razvoja Novog Vinodolskog. U toj trećoj fazi Novi Vinodolski dopunjava svoju infrastrukturnu opremljenost izgradnjom benzinske postaje na Jadranskoj turističkoj cesti i u luci, izgradnjom poslovnog prostora pošte, otvaranjem ambulante, ljekarne, lučke ispostave, autobusne stanice, prodavaonica, tržnice, ribarnice, kupališta, plaža te mjesto dobiva izgled suvremenog turističkog gradića. 
 
Od 1960. do 1980. izgrađuje se TN Zagori i autokamp Zagori, depadansa hotela Lišanj - horizont te bungalovi i autokamp Povile. Osim hotelskih kapaciteta u tom razdoblju snažno se razvija i kapacitet u privatnim sobama i apartmanima, a danas privatni iznajmljivači čine glavni dio smještajnih kapaciteta te ih ima nešto više od 1.000. Na području Novoga zastupljeni su i kampovi te hoteli i pansioni, a svakako postoji potreba i za dodatnim hotelskim kapacitetima što bi pomoglo u daljnjem razvoju turizma.  
 
Izložbi su nazočili i bivši direktor Hotela Lišanj Martin Rubčić te gđa Dora Grabar, nećakinja bivšeg zakupca Hotela Lišanj od 1935.-1941. godine, gospodina Šajatovića. G. Rubčić je u kratkom izlaganju osvježio sjećanja i ispričao zanimljive informacije o razvoju hotela i cijelom kontekstu u kojem se hotel, i turizam na ovom području, razvijao te zahvalio na prilici da podijeli svoja iskustva i sjećanja. Gđa Grabar također je ispričala nekoliko anegdota iz doba kada je njen ujak bio zakupac Hotela te je kazala kako je to bilo uistinu zlatno doba i da je veliki dio aristokracije boravio upravo u Hotelu Lišanj. Bilo je jako zanimljivo iz prve ruke poslušati kako je to nekada izgledalo,  a ugodni razgovor se nastavio i kasnije uz prigodnu zakusku i osvježenje u predivnom ambijentu Hotela Lišanj. Izložba će neko vrijeme biti izložena u Hotelu Lišanj kako bi gosti također mogli razgledati izložbu i upoznati se sa poviješću ovog, za Novi Vinodolski, veoma važnog hotela.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više