Od izvora do Frankopana - upoznajte dio staze - ODGOĐENO


Nažalost zbog izuzetno loše vremenske prognoze planirana šetnja se seli na novi datum, 18.11.2023. u istom terminu.
 
Sa svrhom upoznavanja još jedne staze sa zajedničke karte planinarskih staza i šetnica Crikveničko-vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine, u subotu 28. listopada TZG Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež organizira vođenu šetnju Od izvora do Frankopana.  
 
Ovaj put upoznat ćete dio staze koja spaja morsku obalu i izvor pitke vode Žrnovnica sa junačkom poviješću Frankopana. Staza inače kreće iz Povila, a ključne točke koje možete vidjeti tijekom pohoda su vidikovac Gradina, Stari grad Ledenice i Žrnovnica. Budući da je zahtjevnost cijele staze umjereno zahtjevna, u želji da šetnja bude dostupna što većem broju ljudi ovaj put proći će se jedan dio staze, točnije dio koji se pruža duž morske obale.   
Kružna šetnja u dužini od otprilike 8 kilometara započet će u Povilama, malom turističkom mjestu koje će vas osvojiti prekrasnom obalom, čistom šljunčanom plažom te šetnicom uz more. Nošeni mirisom kristalno čistog mora uz opojne mirise borove šume put će vas odvesti do Male Drage, plaže koja je poznata po tome šta tijekom toplih mjeseci pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu našim najvjernijim prijateljima, psima. Nakon kratkog odmora bijelom cestom nastaviti ćemo put do zaljeva Žrnovnica, zaljeva u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C. Danas se iz tog izvorišta vodom snabdijeva područje Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske, a to područje je pod visokom zaštitom te je pristup izvorištu ograničen. 
 
S obzirom na navedeno, za ovu će šetnju biti potrebno prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: info@tz-novi-vinodolski.hr najkasnije do četvrtka, 26. listopada. Šetnja će, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, započeti u subotu u 10:00 sati, a okupljanje je u Povilama kod restorana „Garfild" u Dugnu. Iako je zahtjevnost staze lagana potrebno je uzeti čvrstu obuću i tekućinu. 
 
Iskoristite subotnje jutro za boravak u prirodi te aktivno provedite vrijeme. Sigurni smo da ćete i ovaj puta uživati!

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više