Martinje u Novom Vinodolskom


Novi Vinodolski, kako mu i samo ime kaže, grad je koji se osim bogatom poviješću, diči i svojom dolinom vina odnosno kulturom vinarstva i vinogradarstva. Upravo zbog toga je blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, dan kada se posebno u krajevima u kojima je izražena vinska kultura ovaj blagdan obilježava na jedan poseban način. Ove će godine Martinje u Novom Vinodolskom biti obilježeno dvodnevnim programom.
 
U četvrtak, 10. studenog u 18:00 sati, će ususret Martinju biti održana radionica tehnikom vinorel, odnosno slikanja crnim vinom. Radionicu će održati zadarska pjevačica i umjetnica Marina Tomašević uz koju će o vinu pričati poznata kvarnerska sommelijerka Lucija Matijević. Vinorel je vodena slikarska tj. crtačka tehnika koja je možda po konačnom rezultatu najsličnija tonskom akvarelu. Osobitu zahtjevnost vinorel iskazuje u činjenici da se slika mijenja još tijekom samog procesa slikanja, prigodom kojeg se obično koriste različiti tonovi iste sorte vine, posvijetljeni razrjeđivanjem vodom, ili zatamnjeni kuhanjem tijekom kojeg voda isparava.
 
Radionica je za sudionike besplatna, broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju na mail tzg-novi-vinodolski@ri.t-com.hr te će se radionica održati u Marini Novi. Organizator ove radionice je Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, a suorganizator je Marina Novi.
 
Centralna proslava Martinja, održat će se na sam dan Martinja u Domu kulture u Novom Vinodolskom. Organizator ove proslave tradicionalno je Udruga prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola" uz suorganizatore Turističku zajednicu Grada Novi Vinodolski, Grad Novi Vinodolski, Lovačko društvo „Košutnjak" te Pavlomir d.o.o. Na proslavi Martinja će biti velika vinska izložba vinara amatera iz Vinodola nakon kojeg slijedi i zabava te čin krštenja vina iz Vinodola. Ulaz u Dom kulture podrazumijeva kupnju martinjske čaše s vrećicom uz koju je moguće degustirati vina vinara amatera te besplatnu neograničenu konzumaciju naše autohtone žlahtine. Za gastro užitak će se pobrinuti Lovačko društvo „Košutnjak", a za dobru zabavu klapa „Nevera", sve to s početkom u 20:00 sati.
 
Vjerujemo da idući vikend svi putevi vode u grad vina i vinske kulture, Novi Vinodolski!

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više