PLANINARSKE STAZE I ŠETNICE


Sedam staza i šetnica na području Crikvenice, Dramlja, Jadranova, Selca, Novog Vinodolskog i Vinodola pružit će vam nesvakidašnje vizure i posebno ozračje prilikom rekreacije. Staze vode uz obalu, borovom šumom tik uz more ili zelenim zaleđem po mirisnim i oku ugodnim šumama, poljima, planinskim vrhovima, liticama i grebenima. Mreža staza i šetnica potaknuti će vas na istraživanje destinacije jer svaka krije svoju tajnu i poseban doživljaj. Nagradite se prekrasnim vidicima na obalu i otoke te zelena prostranstva Gorskog kotara.
 
 
Šetati i planinariti možete po:
 
 
- Staza valova

Staza valova započinje u Povilama, a završava u Jadranovu. Ukupna dužina staze je 30 km, a prolazi samo uz more, i to veći dio uz naselja Povile, Novi Vinodolski, Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo. Staza valova prolazi nenaseljenim područjem od autokampa Zagori u Novom Vinodolskom do uvale Slana u Selcu, zatim od poluotoka Kačjak u Dramlju do Perhata u Jadranovu te je samo u tome dijelu označena. Iako staza prolazi uz naseljeno područje, zadržala je ljepote netaknute prirode, od kojih se ističu šuma hrasta crnike u predjelu Dumboke te strme litice Takla i Dumboke.

 
- Staza krša i kuša

Staza krša i kuša započinje u Novom Vinodolskom, a završava na prijevoju Orljak (260 m nadmorske visine) između Jadranova i Drivenika. Ukupna dužina staze je 28 km, a većim dijelom prolazi niskim brdovitim grebenom prosječne visine otprilike 300 m nadmorske visine, koji odvaja Vinodolsku dolinu od mora. Greben je strm prema Vinodolskoj dolini, dok je nagib prema moru blag. Na prostoru Crikvenice greben presijeca vodeni tok rječice Dubračine. Staza pruža divne poglede na morsku obalu i otoke na Kvarneru, planine Velebit i Učku, jezero u Triblju, gradine u Driveniku i Grižanama te prolazi uz gradinu Badanj, kapelice Sv. Kuzam i Sv. Barbara i crkvu Sv. Jurja.
 

- Staza litica

Staza litica započinje u planinarskoj kući Vinište na visini od 300 m nadmorske visine, a završava podno travnatog bila Zebra na području Uhnja (748 m nadmorske visine) iznad naselja Drivenik. Ukupna dužina staze je 29 km, a obuhvaća strme kamene litice iznad Vinodolske doline. U početku staza prolazi obroncima prvoga niza primorskog grebena iznad Klenovice i Povila, a nakon naselja Zagon se počinje uspinjati uz strme litice iznad Vinodola. Česte promjene izgleda staze, od kamenjara i hladovine planinske škare do planinskih livada, čine je dinamičnom i zanimljivom. U sklopu Staze litica se može posjetiti vrh Gradina (379 m nadmorske visine), vidikovce Kamenog križa, Kacalj, Klamaruša i Slipica, uređeni vidikovac Pridva, planinske livade Njivine i Zebra te kameni masiv Kozak (669 m nadmorske visine). Ističe se i gradina Ledenice, koja je do kraja 17. st. bila u sastavu obrambene linije protiv Turaka.
 

- Zelena staza

Zelena staza započinje u Luci Krmpotskoj kod lovačkog doma na 750 m nadmorske visine, a završava na vrhu Medviđak na 1027 m nadmorske visine. Ukupna dužina staze je 45 km, a obuhvaća planinske livade južnih padina Ričičkoga bila, Rujnika i Sitovnika, planinske vrhove Rujnik (1042 m nadmorske visine), Sitovnik (1048 m nadmorske visine), Zagradski vrh (1187 m nadmorske visine), Kanculova glava (1120 m nadmorske visine) i Medviđak (1027 m nadmorske visine). U početku staza prolazi planinskim livadama s predivnim pogledom na more, otoke na Kvarneru i Velebit s jedne strane, a s druge strane na najviše planinske vrhove na tom području (Ričičko bilo, Strilež, Viševica i dr.). Nakon Sitovnika dolazi šumski dio staze, koji se izmjenjuje s pitomim livadama Okruglog, Ravnog, Laza i Suhe. Svakako vrijedi posjetiti Staklenu kapelicu, koja se nalazi u neposrednoj blizini lovačkog doma u Luci Krmpotskoj.
 
 
- Nebeska staza

Nebeska staza započinje u Luci Krmpotskoj kod lovačkog doma na 750 m nadmorske visine, a završava na vrhu Medviđak na 1027 m nadmorske visine. Ukupna dužina staze je 53,70 km, obuhvaća najviše planinske vrhunce toga područja, a to su: Crni vrh (1169 m nadmorske visine), Ričičko bilo (1286 m nadmorske visine), Veliki Smolnik (1279 m nadmorske visine), Strilež (1381 m nadmorske visine), Viševica (1428 m nadmorske visine), Zagradski vrh (1187 m nadmorske visine), Veliki Kobiljak (1112 m nadmorske visine) i Medviđak (1027 m nadmorske visine). Sjeverno od planinskih vrhova se nalaze nepregledna prostranstva šuma bukve i smreke, a u njihovom podnožju se prostiru pitome planinske zaravni Kolevratsko polje, Petnja, Crni kal, Maševo, Lukovo, Ravno i Ličko polje. Vrijedi obići vrhove Viševica i Ričičko bilo, crkvicu Maša, kameni kuk Strmeljeva te Bansku stolicu, koja ima tri velike stijene što nalikuju glavama.
 
 
- Staza Rimljana

Staza Rimljana započinje u Crikvenici kod Gradske sportske dvorane, a najvećim dijelom prati tok rječice Dubračine, sve do izvora pokraj sela Čandrli iza Drivenika. Ukupna dužina staze je 15 km, a ime je dobila po tome što je u rimsko doba uz potok prolazila cesta koja je povezivala Tarsaticu (Trsat) sa Seniom (Senj). Vrijedi posjetiti konzervirani dio ceste iz doba Rimljana, ruševine kapelice Sv. Duha (14. st.), starohrvatsko groblje Stranče, mlinove u selu Cerovići i gradinu u Driveniku.
 
 
- Staza degenije

Staza degenije započinje u mjestu Sibinj, a završava u Kozici, odnosno u autokampu. Ukupna dužina staze je 10 km, a obuhvaća dvije drage kanjonskog tipa uvučene u kopno između brda Veliki vrh (512 m nadmorske visine), Osredak (502 m nadmorske visine) i Vrataruša (510 m nadmorske visine). Staza je dobila ime po Velebitskoj degeniji, endemskoj biljci za koju se do tada vjerovalo da uspijeva samo na Velebitu. Staza prolazi kroz Vodnu dragu te obilazi Tomišku dragu po sjevernoj i zapadnoj stjenovitoj ivici na 400 do 500 m nadmorske visine.
 
 
 
 
   KARTA ŠETNICA (PDF)
 

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više