EKO AKCIJOM OSNOVNOŠKOLCI NOVOG VINODOLSKOG UJEDINILI ZAJEDNICU


Povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 8. lipnja, Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog pokrenula je inicijativu kojom žele doprinijeti buđenju svijesti o potrebi očuvanja mora.
 
Svi razredni odjeli Osnovne škole pristupili su izradi EM kugli čiji sastav čine efektivni mikroorganizmi. Oni su učinkoviti, korisni i nepatogeni, proizvedeni prirodnim putem što znači da nisu kemijski sintetizirani niti dobiveni genetičkim inženjeringom. Dolaze u tekućem obliku, imaju široku primjenu, nemaju negativnih učinaka, a korisni su za biljke, životinje, ljude. U izradi EM kugli sudjelovali su svi učenici od 1. do 8. razreda sa svojim razrednicima te Posebni razredni odjel, a materijal za izradu EM kugli sufinancirala je Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski.
 
Učenici prvih razreda zaputili su se brodom "Bartelo Mali" do otočića San Marino gdje su bacili kugle u more, a ostali učenici nižih razreda kugle su bacali sa obale u more i to na nekoliko lokacija duž obale dr. Franje Tuđmana.  Učenici od šestog do osmog razreda kugle su bacali duž šetnice Obale Petra Krešimira IV. tako da je kroz akciju obuhvaćeno sveukupno nekoliko lokacija.
 
"Podržavam ovakve inicijative koje su važne ne samo za turizam, koji je naša glavna grana djelatnosti, nego i za sve nas. Čuvajući naše more i naš okoliš, pridonosimo i kvalitetnijem životu svih nas. Upravo stoga smatram ovakve akcije hvalevrijednim i drago mi je da je osnovna škola pokrenula inicijativu koju smo objeručke prihvatili. Posebno drago mi je bilo vidjeti dječicu koja su naučila nešto novo, i koja su veselo prionula bacanju EM kugli koje imaju zadaću čišćenja mora" – kazala je Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski koja je sudjelovala u bacanju kugli s broda s prvim razredima.
 
"Materijal za izradu MB kugli nabavili smo od njihova proizvođača gospodina Nedeljka Jovanovića, čije kugle već desetak godina čiste podmorje Paga, Makarske, Raba, Opatijske rivijere, a od ove godine  i našeg novljanskog kraja. Sama ideja o pokretanju ovog projekta krenula je od suradnje s učiteljicom biologije Ivanom Rimac  zaposlenoj u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina. Ovom akcijom učenici našeg grada  pridružili su se  prijateljima s Raba koji u okviru svog školskog projekta već  šest  godina izrađuju i  bacaju u more ove "čarobne kugle"– istaknula je voditeljica projekta Andrea Bačić Pavat.
 
U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ronilačkim klubom DIVE SIDE odabrano je nekoliko lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog – predio Obala dr. Franje Tuđmana i Obala Petra Krešimira IV. gdje su bačene EM kugle, a Danijel Sokolić iz ronilačkog kluba DIVE SIDE kroz naredni period pratit će njihovo djelovanje.
 
U Osnovnoj školi za učenike od 2. do 8. razreda održano je predavanje poznatog  povodnog istraživača i ekologa Velimira Vrzića, dok je u centru grada održan sajam recikliranih ukrasa. Sav prikupljeni novac utrošit će se za izradu EM kugli u sljedećoj školskoj godini.
 
Ronilački klubovi NOVI i DIVE SIDE odradili su ekološku akciju čišćenja podmorja u predjelu luke Novi Vinodolski, a u pomoć su im stigli i susjedi iz ronilačkog kluba Jadranovo te djelatnici Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom i ustanova u kulturi. Bilo je tu kamionskih guma, auto guma, plastičnih boca, stolica, akumulatora, obuće, a na dnu luke pronađen je čak i kontejner.
 
"Razočaran sam količinom otpada koji se nalazi u našem moru, ovo je poražavajuće za čovječanstvo. No drago mi je da je naša škola pokrenula inicijativu vezano na ovaj eko dan i da naši najmlađi već u školi uče o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao o bitnoj sastavnici našega života na planetu. Važno je da organiziramo i sudjelujemo u što više ovakvih akcija kako bi probudili svijest jedni kod drugih." - osvrnuo se gradonačelnik Tomislav Cvitković na eko dan u Novom Vinodolskom.
 
Osim Turističke zajednice, Grada Novog Vinodolskog i ustanova u kulturi, ovu hvalevrijednu akciju podržalo je i Komunalno trgovačko društvo Ivanj d.o.o.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više