Čuvajmo more, čuvajmo okoliš, čuvajmo Novi!


Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Grad Novi Vinodolski, Društvo za podvodne aktivnosti Novi i ronilački centar Dive Side i ove će godine povodom Dana planeta Zemlje organizirati akciju čišćenja mora i okoliša pod nazivom Čuvajmo more, čuvajmo okoliš, čuvajmo Novi!
 
Obilježavanje će se održati u periodu od 20. do 28. travnja uz niz aktivnosti, a u program su se uključili i Narodni muzej i galerija, Komunalno trgovačko društvo Ivanj, Lovačka društva Gradina i Košutnjak-Novi, DVD San Marino, Dječji vrtić Fijolica i Osnovna škola Ivana Mažuranića.
 
Aktivnost koja će biti održana uoči samog Dana planeta Zemlje i s kojom će obilježavanje započeti je čišćenje podmorja u subotu, 20. travnja na području Klenovice, Glavne gradske plaže u Novom Vinodolskom te Pod Barana, a ronilački centar i klub za podvodne aktivnosti pozvali su i kolege ronioce iz susjednih mjesta u pomoć čišćenja podmorja. Okupljanje ronionica i dogovor je od 8:00 sat, dok će sama akcija započeti u 10:00 sati. Komunalno društvo će pružiti podršku u smislu velikih kontejnera i kamiona za odvoz otpada, dok će se u akciju čišćenja uključiti i Osnovna škola. Ekolozi Osnovne škole će pratiti čišćenje podmorja – u Novom Vinodolskom uz vodstvo učiteljice Tijane Mali Jovanović, a u Klenovici uz vodstvo učiteljica Sanje Pavelić i Marije Balić.
 
U nedjelju 28. travnja, čišćenju će se priključiti i lovačka društva Gradina i Košutnjak-Novi koji će na najonečišćenijim područjima svojih lovišta napraviti akciju čišćenja uz podršku komunalnog društva Ivanj. Na ovaj će način i lovačka društva doprinijeti ovoj akciji te upozoriti na problem odlaganja smeća u prirodi koji šteti i biljnim i životinjskim vrstama, a posljedično i ljudima.
 
Osim čišćenja podmorja i okoliša, bit će organiziran i cijeli niz predavanja, eko akcija i radionica u Osnovnoj školi i Dječjem vrtiću, čime se već od najranijih dana nastoji podići svijest o očuvanju okoliša. Velimir Vrzić će i ove godine održati predavanja u osnovnoj školi, osnovnoškolci će čistiti obalu, park i školsko dvorište, a udruga Mornaris će organizirati i izložbu „Blago jadranskog podmorja" za učenike osnovne škole i polaznike Dječjeg vrtića u dvorištu Osnovne škole.
 
Ova posebna i vrlo poučna izložba oklopa jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta koralja, bodljikaša i spužava, prikazuje 225 eksponata od 65 vrsta, a izloženo je i 6 zakonom strogo zaštićenih organizama, o kojima će djeca i učenici sve naučiti kroz poučna i nadasve zanimljiva interaktivna predavanja 22. i 23. travnja. Posebnu atrakciju predstavlja to što je izložba smještena u veliki autobus koji putuje cijelom Hrvatskom te educira i veseli tisuće djece i učenika svojim posebnim sadržajem, kakav postoji samo u sustavu odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj i nigdje drugdje na svijetu.
 
Vrtićarci će sudjelovati u radionicama za djecu i roditelje, posjetiti reciklažno dvorište uz edukativnu radionicu djelatnika Ivanja, čuti nešto o štetnosti otpada i o potrebni zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora, izraditi eko slikovnicu te na sam Dan planeta Zemlje dijeliti prigodne eko poruke tijekom šetnje gradom uz modnu reviju i izvođenje eko himne „Vreće poredi, otpad uredi".
 
Kako bi i javnost na neki način bila uključena u ovu akciju, odnosno kako bismo podigli svijest o važnosti očuvanja mora i okoliša, Grad Novi Vinodolski će u Galeriji Turnac postaviti izložbu pod nazivom „Odsjaj ravnodušnosti". Izložba će biti otvorena od ponedjeljka 22. do petka 26. travnja u periodu od 8:00 do 12:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati te će ju biti moguće besplatno posjetiti.
 
Izložba je organizirana u suradnji Grada Novog Vinodolskog, Galerije Turnac, TZG Novi Vinodolski i Ronilačkog kluba Dive side s ciljem širenja svijesti o ekološkom zanemarivanju našeg voljenog grada. Fotografskim putovanjem kroz otpad otkriven u okolišu i moru na našem području pozivamo vas na ekološku odgovornost prvenstveno prema nama samima, našemu zdravlju te budućim generacijama kojima dugujemo očuvati uvjete za život.
 
Bitno je za naglasiti i da su Grad Novi Vinodolski i komunalno poduzeće Ivanj postigli sve preduvjete za odgovorno zbrinjavanje otpada te da su sve informacije dostupne u komunalnom poduzeću IVANJ i putem online brošure dostupne na Internet stranici Grada Novog Vinodolskog.  Zastanimo i razmislimo što možemo učiniti, ili barem što ne činiti, kako bismo generacijama koje dolaze ostavili što bolje okruženje, bolji Novi, bolju Zemlju!
 
Čuvajmo more, čuvajmo okoliš, čuvajmo Novi!

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više