Čuvajmo more, čuvajmo Novi Vinodolski!


Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog pokrenula je inicijativu kojom želi doprinijeti buđenju svijesti o potrebi očuvanja mora.
 
Svi razredni odjeli osnovne škole pristupili su izradi EM kugli čiji sastav čine efektivni mikroorganizmi, a sama ideja o pokretanju ovog projekta krenula je od suradnje s učiteljicom biologije Ivanom Rimac  zaposlenoj u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina.
 
U izradi EM kugli su sudjelovali svi učenici od 1. do 8. razreda sa svojim razrednicima te Posebni razredni odjel, a materijal za izradu EM kugli sufinancirala je Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski.
 
U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ronilačkim klubom DIVE SIDE odabrano je nekoliko lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog na kojima će se u utorak, 20. lipnja, u jutarnjim satima bacati kugle, a Danijel Sokolić iz ronilačkog kluba DIVE SIDE kroz naredni period pratit će njihovo djelovanje. Učenici prvih razreda s broda Bartelo Mali bacat će kugle na područje gdje se ne može doći pješice. Učenici od 6. – 8. razreda, kugle će bacati duž šetnice Obale Petra Krešimira IV.
 
Također, u 8:00 sati u Osnovnoj školi će se za učenike od 2. do 8. razreda održati predavanje poznatog  povodnog istraživača i ekologa Velimira Vrzića, jer navike se stječu ''''''''od malih nogu''''''''. Učenici petih razreda u 9:00 sati kreću na Krk na edukativnu ekskurziju kako bi se upoznali sa sustavom gospodarenja otpadom „Treskavac" na otoku Krku.
 
U centru Novog Vinodolskog učenici će zajedno s voditeljima postaviti i štand s recikliranim ukrasima koje također izrađuju svi polaznici osnovne škole. ''''Prodaja'''' će biti po principu donacije, a sav prikupljen novac ići će za izradu EM kugli u sljedećoj školskoj godini.
 
Inicijativi su se pridružili Grad Novi Vinodolski i ronilački klubovi NOVI, DIVE SIDE i JADRANOVO koji će istoga dana od 10:00 do 12:00 sati odraditi ekološku akciju čišćenja podmorja. Ova akcija uvod je u veliku jesensku ronilačku akciju koja će se održati na više lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog, što se pokazuje kao nužnost uslijed nedovoljno razvijene svijesti građana i turista te velikog turističkog i nautičkog prometa na našem području.
 
S obzirom da se radi o hvale vrijednoj inicijativi, pozivamo Vas da je popratite i da zajedno podsjetimo javnost na važnost mora i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.     
 
HODOGRAM
 
8:00 h Predavanje povodnog istraživača i ekologa Velimira Vrzića (OŠ Ivana Mažuranića)
8:00 h Vožnja brodom i bacanje EM kugli s broda (ukrcaj u luci Novi Vinodolski)
8:45-9:45 h Bacanje EM kugli – odmaralište Crvenog križa-Ronilački klub (Šetnica dr. Franje Tuđmana)
10:00-12:00 h Bacanje kugli – nova riva u Marini i Obala Petra Krešimira IV
10:00-14:00 h Sajam recikliranih proizvoda i prikupljanje donacija (Korzo hrvatskih branitelja – nasuprot „Gost&One")
10:00-12:00 h Ekološka akcija čišćenja podmorja (luka Novi Vinodolski)    
 
Kontakti:
Voditeljica projekta: Psihologica u OŠ Ivana Mažuranića, Andrea Bačić Pavat (098 9628 065)
Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković (091 559 0190)
Direktorica Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog  Tena Peričić  (098 131 9755)
Ronilački klub NOVI Igor Pavelić (091 244 4054)
Ronilački klub DIVE SIDE Danijel Sokolić (099 388 7589)
Grad Novi Vinodolski – koordinacija: Petra Opačak (091 2444 099)

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više