BICIKLISTIČKE STAZE


Izniman geografski položaj, blaga i ugodna klima koja omogućava bavljenje sportom gotovo cijelu godinu te atraktivne biciklističke staze, Crikveničko-vinodolsku rivijeru čine idealnom destinacijom ljubiteljima biciklizma, bez obzira na to bavite li se njime profesionalno ili rekreativno. Bez obzira vozite li se uz predivne plaže, pitoreskna srednjovjekovna naselja, veličanstvene frankopanske kaštele ili ponad strmih litica, užitak je zajamčen. Raznolika konfiguacija terena, raznovrsnost podloge i jedinstvene panorame na Kvarnerski zaljev, omogućavaju biciklistima uživanje u svakom kilometru duljine i metru visine. Cestovni, trekking ili brdski bicikl? Sasvim je svejedno! Deset atraktivnih, međusobno povezanih biciklističkih ruta pružit će vam nezaboravnu avanturu na dva kotača. 
 
 
S T A Z A  3 0 0
 
Atraktivna kružna staza koja povezuje najljepše dionice obalnog dijela Crikveničko-vinodolske rivijere s njenim živopisnim zaleđem i bogatom frankopanskom baštinom. Iz centra Crikvenice staza vodi obalnom cestom do Selca nakon čega slijedi lagani uspon do Bribira, a potom i jedan od atraktivnijih uspona – do jedinstvenih vidikovaca „Oči Vinodola". Izmjenom kraćih spustova i uspona te uživanjem u jedinstvenim prizorima, slijedi duži silazak preko Hreljina i povratak uz Tribaljsko jezero i tok Dubračine do cilja na crikveničkoj rivi.
 
Kategorija: Road
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 100% asfalt
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 1
 
Biciklistička staza vodi iz Novog Vinodolskog, mjesta bogate kulturne baštine i duge povijesti, prema svježini goranskih šuma, mirisima i okusima šumskih plodova te prizorima na kvarnerske otoke. Iz Novog Vinodolskog krećete dijelom Jadranske magistrale do Klenovice, nakon čega započinje 10 kilometara dugi uspon do Luke Krmpotske. Nastavljate u smjeru Lukova, a pred vama se otvaraju široki proplanci, na kojima ćete nerijetko vidjeti divlje konje. U Lukovu se okrijepite ponudom jela od samoniklog bilja, a potom slijedi lagani i dugi spust preko Bribira i vinograda "Pavlomir” do cilja u Novom Vinodolskom.
 
Kategorija: Road
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 100% asfalt
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 2
 
Zanimljiva i nezahtjevna kružna staza namijenjena je rekreativcima željnim otkrivanja skrivenih detalja bogate povijesti Crikveničko-vinodolske rivijere. Iz Crikvenice krećete obalnim putom preko Dramlja (Kačjaka) do Jadranova. Zastanite putem na arheološkom lokalitetu Lokvišće, koji potječe iz doba starih Rimljana, a bogat je prirodnim ljekovitim blatom balneološke kvalitete. Od Jadranova slijedi uspon do magistralne ceste, a potom nastavljate do Križišća i skrećete prema Driveniku. Poput stražara na brdu uzdiže se frankopanski kaštel. Zavirite i u njega. Od Drivenika staza vodi kroz pitoreskne zaseoke oko Tribaljskog jezera te se uz potok Dubračinu spuštate do mjesta s kojeg ste i krenuli.
 
Kategorija: Trekking
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 75% asfalt, 25% makadam
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 3
 
Cijeli je Vinodol jedna prekrasna priča, satkana od bogate povijesti, brojnih kulturnih i povijesnih spomenika te prirodnih ljepota i tradicije. Iz Bribira, gradića burne i bogate povijesti iz vremena frankopanskih knezova, krenite u istraživanje vinodolskog zaleđa. Kombinacija asfaltnih prometnica i makadamskih putova povest će vas do „Očiju Vinodola", jedinstvenog niza uređenih vidikovaca s kojih se pružaju nezaboravni pogledi, ali i do frankopanskih utvrda koje čuvaju dah prošlosti uz još neispričane priče.
 
Kategorija: Trekking
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 75% asfalt, 25% makadam
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 4
 
Krčki knezovi Frankopani obilježili su više od pet stoljeća hrvatske povijesti, a ostavili su nam u nasljeđe brojne kaštele, utvrde i dvorce rasprostranjene diljem Kvarnera. Trekking kružna staza koja povezuje Crikvenicu i Novi Vinodolski idealna je za rekreativce na MTB ili trekking biciklima, željnih turističkog razgledavanja rivijere. Nakon početnog zagrijavanja obalnim putom do Selca kreće lagani uspon prema zaleđu i vinogradima po kojima ovaj kraj i nosi ime. Nakon obilaska Novog Vinodolskog uspinjete se prema vidikovcu „Gradina" nad Ledenicama, a potom preko Bribira nastavljate po panoramskom makadamu otkud će vam pogled dosezati do istočne obale Krka te obalnog dijela cijele Crikveničko-vinodolske rivijere.
 
Kategorija: Trekking
Tjelesna zahtjevnost: 4/5
Podloga: 90% asfalt, 10% makadam
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 5
 
Doživite čar labirinata i snažne energije utkane u prirodnom okruženju vinodolskog zaleđa. Lagana kružna staza nezahtjevne podloge oduševit će brojne trekking bicikliste. Staza kreće iz Batera laganim usponom do zaseoka Pleteno koji se nalazi na turističkoj karti "Winnetoua”. Ovdje ćete osjetiti duh Divljeg zapada i naći se u priči o popularnom indijanskom poglavici. Zastanite kod Nebeskih labirinata i napunite se energijom, a potom predahnite u pogledu s vidikovca „Sviba".
 
Kategorija: Trekking
Tjelesna zahtjevnost: 2/5
Podloga: 65% asfalt, 35% makadam
 
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 6
 
Nebeski labirinti pružaju veličanstven pogled na nebo, more i otoke, udahnite, umirite se i potaknite promjene u sebi. Ako ste MTB biciklist srednje tehničke i tjelesne pripremljenosti, a želite uživati u gornjem dijelu vinodolskog zaleđa s predivnom panoramom na kvarnerske otoke, tada vam preporučamo ovu stazu. Nakon početnog uspona, odmah po startu, uslijedit će dinamična izmjena terena i vegetacije – od tipičnog mediteranskog niskog raslinja preko zelenih livada s vjetrenjačama do gustih borovih šuma. Vaši će kotači gutati duge makadamske kilometre te nekoliko kraćih tehničkih dijelova.
 
Kategorija: MTB
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 30% asfalt, 60% makadam, 10% šumski put
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 7
 
Dinamična i tehnički zahtjevna MTB staza namijenjena naprednijim rekreativcima te onima koji se žele okušati na dijelovima popularnih MTB utrka na rivijeri – Crikvenica XC maraton i Fužine2Sea. Iz centra Crikvenice krećete u smjeru Triblja prateći tok Dubračine, a potom se uspinjete po atraktivnoj šumskoj stazi do Baretića. Nastavljate uspon po najljepšoj planinskoj cesti ovog kraja, dok se pred vama otvaraju prizori Tribaljskog jezera i kvarnerskog arhipelaga. Na vidikovcu „Mahavica" ulazite u carstvo goranskih šuma i vozite do najviše točke staze (950 metara). Za nagradu slijedi gotovo 10 km duga kombinacija šumskih staza i "singletrailova”, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
 
Kategorija: MTB
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 45% asfalt, 30% makadam, 25% šumski put
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 8
 
Kružna staza vinodolskim zaleđem otkriva mirise i okuse šumskih plodova, vodi dinamičnim terenom i daruje nezaboravnim prizorima jedinstvenog spoja kopna i mora. Ako ste MTB biciklist umjerene tjelesne pripremljenosti u potrazi za nezahtjevnim terenom onda je ova staza za vas. Vozeći, istraživat ćete skrivene putove i makadamske ceste u svježini jelove i bukove šume, a posebno će se svidjeti onima koji uživaju u nenaseljenim područjima i izvornoj prirodi. Pridodamo li navedenom i jedinstvenu gastronomsku ponudu te dio panoramske ceste s brojnim vidikovcima, onda ne možete pogriješiti, odlučite li se za ovu stazu, posebice u ljetnim mjesecima.
 
Kategorija: MTB
Tjelesna zahtjevnost: 3/5
Podloga: 15% asfalt, 70% makadam, 15% šumski put
 
 
 
 
S T A Z A  3 0 9
 
Zanimljiva kružna staza namijenjena MTB rekreativcima koji vole dinamičnu konfiguraciju s kombinacijom makadama, starih kolnih putova i "singletrailova”. Nakon starta u Novom Vinodolskom i početnog zagrijavanja uz samu obalu slijedi otkrivanje napuštenih putova te 7 km dugi uspon od Klenovice do Drinka. Potom slijedi makadamska dionica do Batera, uspon šumskom stazom te silazak prema Bribiru, uz poseban naglasak na spust, starom planinarskom stazom, podno vidikovca „Slipica". Do cilja vas očekuje i atraktivan spust po tzv. „mulatijeri".
 
Kategorija: MTB
Tjelesna zahtjevnost: 4/5
Podloga: 30% asfalt, 45% makadam, 25% šumski put
 
 
 
 
BROŠURA I KARTA (PDF)
 
VIŠE INFORMACIJA...

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više