AKTIVNO SUBOTNJE JUTRO NA STAZI RIBARA PROVELO 30-AK PLANINARA


Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež u subotu, 14. listopada održala je šetnju Stazom ribara, jednom od 20 planinarskih staza i šetnica koje će biti ucrtane u novu zajedničku kartu planinarskih staza i šetnica Crikveničko – vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine.
 
Sunčano subotnje jutro pokazalo se idealno za boravak u prirodi, a 30-ak planinara aktivno je provelo ovaj posljednji dan dugog "babljeg” ljeta, dok su okupani sunčevim zrakama upoznavali Stazu ribara. Ova staza zainteresirala je domaće, ali i stanovnike susjednih gradova i turiste pa su tako osim stanovnika Novoga, šetači došli iz Crikvenice, Rijeke, Opatije, Koprivnice, Zagreba.
 
Staza ribara kružna je šetnica u dužini od 5 kilometara koja vodi od Klenovice do Smokvice, a duž koje se mogu vidjeti brojne znamenitosti koje posjećaju na težak život ribara. Kako to i priliči priča o Klenovici i Stazi ribara započela je kod spomenika Ribaru i moru koji je podignut za do tada još živućeg ribara koji je iz olujnog mora u više navrata spasio ljudske živote. Nakon upoznavanja s centrom Klenovice staza je planinare prostranom šljunčanom plažom odvela do otoćića Sv. Antona koji se danas doima kao poluotok budući da su mještani nasipali put do njega. Na otočiću se nalazi prekrasan svjetionik kao i tunera simbol teškog života ribatra. Ribolov sa tunere stajačice bio je jedan od najdomišljatijih načina ribolova koji je bio specifičan za podvelebitsku zonu i Kvarner. Teško je točno odrediti kada se javljaju prve tunere stajačice, no izvjesno je da su neke postojale u vrijeme Zrinskih i Frankopana. Iako je danas lov na tune u potpunosti moderniziran i uređen određenim propisima, kod ribarske kolibe u Klenovici i na Školjiću, odnosno otoku sv. Antona baš tamo gdje su postojale nekad postavljene su dvije straže. Tunere visoke 20 metara danas su postale prepoznatljivi simbol Klenovice i podsjetnik na neka prijašnja vremena i najvažniju gospodarsku djelatnost ovog kraja, ribarstvo.
 
Nakon upoznavanje tunere i otočića sv. Anton put se nastavio prema Smokvici. Slan morski zrak, fenomenalni vidici, velebne vile uz more te raskošni primorski vrtovi na strmim plažama cijelim putem pružali su planinarima pun doživljaj, dok je miris zlatokose i boba gloga zagolicao sva osjetila.
 
"Drago mi je da je ova staza zainteresirana posjetitelje te da su vidjeli dio ljepota koje imamo. S ciljem upoznavanja novih planinarskih staza i šetnica, održat će se još jedna šetnja u nadolazećem period, točnije u subotu 28. listopada. Ostajemo uz more pa bi tako šetnja krenula iz Dugna preko Male drage do vodozaštitnog područja – izvorišta Žrnovnice. Ovo je također dio jedne od staza koje će biti ucrtane u kartu i novu brošuru za područje Rivijere. Staza je ukupno duga otprilike 8 kilometara i malo je zahtjevnija od Staze ribara, no zbog ograničenog broja ljudi na izvorištu bit će se potrebno prijaviti na mail: info@tz-novi-vinodolski.hr ", kazala je Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.
 
Interesa za ovakve sadržaje ima, i zasigurno će Turistička zajednica i dalje ići u tom smjeru što se tiče pred i posezone. Na vama je, dragi posjetitelji, samo da se uputite na to putovanje s nama i aktivno provedete dan na zraku.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više