Noć muzeja
Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom organizirao je i ove godine zanimljiv program u Noći muzeja.
 
Uz stalni postav moći ćete razgledati izložbu fotografija Ivana Hušnera „Brodovi  novljanske luke 1960.-1975" o brodovima koji su dolazili i prolazili lukom u Novom Vinodolskom, a koje je gospodin Hušner vrijedno s puno ljubavi fotografirao.
 
U gradu duge i bogate prošlosti, kao što je Novi, puno  se toga dogodilo. Kako vrijeme brzo prolazi gotovo svake godine podsjećamo se na neke od značajnih događanja. U Noći muzeja predstaviti ćemo Vam  obljetnice, koje  obilježavamo u 2023. godini. 
 
Posebno ćemo istaknuti :
- 530 godina od dolaska biskupa Kristofora u Novi 
- 430 i 410 godina od napada Mlečana na Novi
- 160 godina od izgradnje mosta preko Ričine 
- 100 godina od osnutka nogometnog kluba u Novom 
- 70 godina od osnutka Turističke zajednice 
- 50 godina od sahrane posmrtnih ostataka Vladimira Frana Mažuranića u Novom. 
 
Na mladima svijet ostaje i naši najmlađi sugrađani – vrtićarci,  izložiti će u ovoj noći svojih ručica radove o novljanskim narodnim običajima. Pravo je vrijeme za to, započeo je naš Mesopust, peto godišnje doba.
 
Mladi će pokazati i svoje znanje na Malom noćnom Kvizu-Plizu o zavičajnoj i hrvatskoj povijesti. Natjecat će se učenici viših razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića.
 
Nastavljamo tradiciju i organizirati ćemo radionicu pokrivanja rubca. Rubac je dio ženske narodne nošnje i veže se na specifičan način na glavu.
 
Ulaz je slobodan i veselimo se Vašem dolasku.

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree