ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJA ZA UGOSTITELJE U NOVOM VINODOLSKOM
U sklopu
obilježavanja 145 godina turizma u Novom Vinodolskom, osmišljen je bogat
program za posjetitelje, ali i za jedne od onih koji kreiraju ponudu na
destinaciji, ugostitelje. Ciklus edukcija je sadržavao četiri edukacije koje su
se održavale kroz dva tjedna na različitim lokacijama te su u Novi Vinodolski
dovele eksperte gastro i eno područja.
Na prvoj edukaciji
je chef Damir Tomljanović govorio o aktualnim trendovima u gastronomiji,
namirnicama, njihovoj kvaliteti i načinu pripreme, što je sve važno znati i na
koji način pristupiti radnicima u kuhinji, primjere iz prakse i bogatog
iskustva te još mnogo toga. Druga je edukacija bila radionica izrade sirove
hrane na kojoj je gđa Spomenka Marković pripremala jela i napitke od sirovih
namirnica te tako pokazala da i ovaj, zdrav način prehrane, može biti veoma
lagan za pripremu i pristupačan, a k tome i veoma ukusan. Bilo je tu mlijeka od
badema, obročne salate, slanih zalogaja, ali i predivnih i ukusnih slastica.
Polaznici su osim edukacije i kušanja, na mail adrese dobili i recepte kako bi
isto mogli pripremiti i sami, a ove subote u sklopu manifestacije FIT4NOVI bit
će održava ovakva radionica i za sve ostale zainteresirane osobe.
Treća edukacija
bila je posvećena slasticama te je istu vodila slastičarka Lorena Otavijević
koja je sa sobom i donijela predivno ukrašenu i izrađenu tortu i kolače, jer
osim kvalitete i prezentnost kolača odnosno torti je veoma bitna. Lorena je
polaznicama otkrila tajne pripreme ukusnih, ali i na tanjuru lijepih kolača
kojima nitko neće odoljeti.
Zadnja, ali ne i
manje važna radionica, dotakla se područja koje je postalo sve popularnije – a
to je znanost o vinu, kušanju vina i kulturi stola. Kvarnerska sommelijerka
Lucija Matijević je polaznicama održala prezentaciju i pokazala kako se otvara
pjenušac, a kako mirno vino, na koji način se kuša vino, što je bitno kod vina,
koje su karakteristike pojedine sorte te što je s ugostiteljske strane bitno
znati kada se govori o kulturi stola i bontonu. Ovime je ujedno i završen
ciklus radionica koje su se održale u Marini Novi, Domu kulture, Gradskoj
vijećnici te na posljetku u Wyndham Resortu Novi.
„Moram kazati kako su
radionice uistinu bile zanimljive i poučne, jer su to ljudi koji su dugo u
onome što rade i imaju bogato iskustvo. Zbog toga mi je žao da posjećenost
edukacija nije bila nešto veća, jer smatram da su to aktualne i zanimljive, ali
prije svega poučne teme čija kvalitetna primjena podiže kvalitetu cijele
destinacije. Zahvaljujem Hrvatskoj turističkoj zajednici što je prepoznala ovu
inicijativu i što je pomogla ovaj projekt, kao i Ministarstvu turizma i sporta
na pokroviteljstvu obilježavanja 145 godina organiziranog turizma u Novom
Vinodolskom", kazala je Tena Peričić, direktorica Turističke zajednica Grada
Novi Vinodolski.